Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Participarea elevilor moldoveni la Atelierele pentru Radioprotecție

Publicat 21:53 | 03 apr. 2012 // Republica Moldova, Ştiinţă // 945 vizualizări

În perioada 25 – 28 martie 2012, în orașul francez Nantes s-a desfășurat a cincea ediție a Conferinței Internaționale a Liceenilor în cadrul Atelierelor pentru Radioprotecție.

La ediția din acest an, pentru prima dată, a participat o delegație din Republică Moldova, formată din 4 elevi ai Liceului Academiei de Științe din Chișinău, și profesorul Iurie Boșneaga, specialist în fizica nucleară, cercetător științific în cadrul Institutului de Fizică Aplicată al Academiei de Științe din Moldova.

Atelierele pentru Radioprotecție reprezintă un program organizat și susținut financiar de o serie de actori importanți din domeniul nuclear din Franța: Centrul pentru Evaluarea Protecției în domeniul Nuclear, Institutul pentru Radioprotecție și Siguranță Nucleară și Pavilionul Științelor din Regiunea Franche-Comté.

Programul se desfășoară în fiecare an în două etape: în perioadă octombrie – februarie au loc în fiecare liceu participant o serie de cursuri în domeniul fizicii nucleare, după care urmează un examen de selecție a elevilor pentru participarea la Conferința Internațională a Liceenilor, ce se desfășoară în unul din orașele franceze în luna martie.

Cursurile de fizică nucleară din cadrul Atelierelor reprezintă o activitate educativă extracuriculară, menită să trezească interesul elevilor pentru domeniul nuclear. În afară de lecțiile teoretice, elevii elaborează niște studii practice în anumite domenii specifice.
Rezultatele acestor studii practice sunt prezentate în cadrul Conferinței Internaționale.

În acest an, elevii din Republica Moldova au abordat mai multe subiecte importante pentru țara noastră: accesul la informație privind domeniul nuclear, gestionarea deșeurilor radioactive, funcționarea centralelor nucleare de generație nouă, obținerea unor produse pure din punct de vedere radiologic, pentru alimentația publică.

Contribuțiile elevilor moldoveni au fost înalt apreciate de către organizatorii și participanții la Conferință. Organizatorii evenimentului au reiterat delegației din Republică Moldova invitația de a participa și la edițiile viitoare ale Conferinței Internaționale a Liceenilor.

La Conferința Internațională a Liceenilor în cadrul Atelierelor pentru Radioprotecție din acest an au participat licee din următoarele țări: Franța, Germania, Belarus, Ucraina și Republica Moldova.
Participarea delegației din Republică Moldova a fost susținută financiar de către organizatorii citați mai sus.

Alianța Franceză din Chișinău a acordat un sprijin esențial participanților la Conferință, prin oferirea unei finanțări parțiale a proiectului, prin punerea la dispoziția delegației a doi profesori de limbă franceză și prin susținerea demersurilor efectuate la Ambasada Franței din Chișinău.
O contribuție importantă la buna desfășurare a deplasării delegației noastre și-au adus-o cîțiva membri ai Asociației IMPACT – asociație a comunității moldovenilor din Paris.

În numele Asociației IMPACT, semnează
Dorin Dușciac
Inginer-cercetător, Comisariatul pentru Energie Atomică
Paris, Franța

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!