Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Ameninţarea Rusiei: Lovituri preventive asupra scutului european antirachetă al NATO

Publicat 20:04 | 03 mai 2012 // Geopolitică, Mapamond, Radar // 1.194 vizualizări

Rusia nu exclude o utilizare preventivă a armelor împotriva sistemului NATO de apărare antirachetă în Europa, dar la care va recurge doar în ultimă instanţă, a declarat joi, 3 mai, într-o conferinţă la Moscova, şeful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov.

„Amplasarea unor noi sisteme ofensive în sudul şi nord-vestul Rusiei, îndreptate împotriva componentelor sistemului de apărare antirachetă (al NATO), inclusiv desfăşurarea de sisteme de rachete de tip Iskander în regiunea Kaliningrad este o posibilă cale de paralizare a infrastructurii sistemului european de apărare antirachetă”, a declarat generalul Makarov, potrivit RIA Novosti, citată de Mediafax.

Având în vedere „natura destabilizatoare a sistemului antirachetă, o hotărâre cu privire la utilizarea preventivă a armelor disponibile va fi luată în timpul unei agravări a situaţiei”, a subliniat şeful Statului Major rus.

La 3 şi 4 mai, Ministerul rus al Apărării organizează la Moscova conferinţa „Factorul apărării antirachetă în formarea unui nou spaţiu de securitate”, la care participă reprezentanţi din 50 de ţări, inclusiv din cele 28 de state NATO, China, Coreea de Sud, Japonia şi din statele member ale OSCE.

În cadrul conferinţei, Rusia şi-a reiterat propunerea adresată Alianţei Nord-Atlantice referitoare la construirea unui sistem comun de apărare antirachetă, iniţiativă respinsă anterior de NATO, relatează corespondentul Agerpres.

„Decizia optimă ar putea fi elaborarea în comun a unei asemenea arhitecturi a sistemului antirachetă, care ar consolida securitatea tuturor statelor continentului, fără excepţie, ar fi adecvată posibilelor ameninţări şi nu ar submina stabilitatea strategică”, se arată în mesajul preşedintelui rus Dmitri Medvedev, prezentat la conferinţă de secretarul Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patruşev.

Scutul de apărare antirachetă din Europa rămâne o sursă majoră de tensiune între Rusia şi Statele Unite ale Americii, iar Kremlinul a ameninţat cu desfăşurarea de arme tactice în apropiere de Europa, dacă Moscova nu va deveni partener cu drepturi depline în cadrul sistemului, relevă agenţia de presă citată.

Totodată, potrivit Agerpres, adjunctul şefului forţelor armate ruse, general-colonelul Valeri Gherasimov, a declarat că elementele scutului antirachetă din România sunt destinate în principal apărării membrilor europeni ai NATO şi nu au potenţial antirusesc.

“Spre deosebire de elementul din Polonia, obiectivul din România, după cum am fost informaţi, este destinat în principal apărării membrilor europeni ai NATO, de aceea el nu are potenţial antirusesc”, a spus Valeriu Gherasimov.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!