Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Apel la combaterea depresiei la locul de muncă în UE

Publicat 22:17 | 02 mai 2012 // Accente Info, Mapamond, Sănătate // 917 vizualizări

Lupta împotriva depresiei la locul de muncă trebuie să fie o prioritate la nivelul Uniunii Europene, potrivit unei campanii lansate de o asociaţie care luptă împotriva acestei afecţiuni şi care le-a trimis europarlamentarilor o scrisoare deschisă în acest sens.

Eurodeputaţii şi decidenţii politici ai UE trebuie să facă din lupta împotriva depresiei o prioritate în toate politicile care au impact asupra lucrătorilor, inclusiv în viitoarea strategie a UE privind sănătatea şi siguranţa la locul de muncă, se arată în scrisoarea deschisă a European Depression Association (EDA), citată de theparliament.com.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia este una dintre cele mai epuizante stări şi se anticipează că ar urma să devină cea mai importantă cauză de dizabilităţi până în 2030.

Depresia este cea mai răspândită provocare asupra sănătăţii mintale a persoanele la vârsta activă, 11% din cetăţenii UE spunând că au suferit de această problemă la un anumit moment din viaţă.

Costurile socio-economice ale depresiei sunt “semnificative” şi reprezintă o povară pentru familii, sistemele de sănătate, societate şi economie în general, precizează EDA. Costurile concrete ale tulburărilor de dispoziţie în Europa erau estimate la 113,4 miliarde de euro în 2010, însă dimensiunea întregii probleme nu este pe deplin recunoscută.

Majoritatea costurilor, 72 de miliarde de euro (63%), sunt considerate a fi costuri indirecte cum ar fi, spre exemplu, scăderea productivităţii la muncă sau concediile medicale.

Numai jumătate din toţi pacienţii sunt diagnosticaţi şi numai jumătate din cei diagnosticaţi primesc tratament corespunzător.

„În contextul celor 20 de milioane de europeni de vârstă activă care suferă de depresie, al unei crize majore care trebuie depăşită şi al unei viitoare provocări demografice, lupta împotriva depresiei la locul de muncă este mai importantă ca oricând”, a afirmat Vincenzo Costigliola, preşedintele EDA.

„Facem apel la decidenţii politici din UE să-şi arate sprijnul şi angajamentul pentru a veni cu o soluţie imediată, comprehensivă şi integrată la nivelul politicii UE pentru această calamitate a epocii moderne”, a adăugat el.

Simptomele depresiei sunt lipsa atenţiei, pierderi de memorie şi slăbirea funcţiilor executive, iar 94% din pacienţii care suferă de depresie experimentează aceste simptome.

„Deşi a fi în depresie nu este un semn de slăbiciune, pacienţii care suferă de această tulburare mintală sunt, din păcate, deseori stigmatizaţi”, precizează EDA.

Sursa: Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!