Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Un asteroid se numeşte „România”

Publicat 16:08 | 21 mai 2012 // Accente Info, Elldorscop, Mapamond, Radar, România, Ştiinţă // 1.036 vizualizări

agenda.ro

Un asteroid din sistemul nostru solar a primit numele de „România”, fiind listat, pe 6 mai, de Uniunea Astronomica Internaţională (UAI) la numărul 71497 din Minor Planet Circular, informează Mediafax.

Decizia privind numele acestui asteroid a fost luată de Uniunea Astronomică Internaţională ca urmare a propunerii a doi oameni de ştiinţă – românul Mirel Bîrlan, care lucrează la Observatorul din Paris, şi americanul Richard Binzel, de la MIT (Massachusetts Institute of Technology).
Agenţia Spaţială Română (ROSA) a salutat decizia.

Asteroidul (7986) Romania = 1981 EG15, descoperit la 1 martie 1981 de astronomul S. J. Bus, la Observatorul din Siding Spring, are o orbită eliptică stabilă şi foarte bine cunoscută, astfel că nu prezintă un pericol pentru Terra.

Cu un diametru de aproximativ 2-3 kilometri, asteroidul “România” se află între planetele Marte şi Jupiter şi se învârte în jurul Soarelui în 1.123 de zile.

Cel mai aproape de Pământ ajunge la 0,83 unităţi astronomice (o unitate de măsură a lungimii egală cu distanţa aproximativă dintre Pământ şi Soare, de 150 de milioane de kilometri).

De pe Pământ, asteroidul poate fi observat doar printr-un telescop mare.

Acesta nu este singurul corp ceresc care poartă o denumire legată de România. Cratere de pe Mercur, Venus şi Lună, dar şi asteroizi şi comete poartă nume româneşti, ale unor personalităţi din diferite domenii, precum Mihai Eminescu, George Enescu, Constantin Brâncuşi, Hariclea Darclée, potrivit unei statistici prezentate în ianuarie de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!