Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Barack Obama a făcut bilanţul summitului NATO: Părăsim Chicago cu un NATO mult mai puternic

Publicat 10:46 | 22 mai 2012 // Accente Info, Geopolitică, Mapamond, Radar // 919 vizualizări

nato.int

Reprezentanţii celor 28 de ţări membre ale NATO alături de cei ai altor 13 naţiuni din întreaga lume, reuniţi la Chicago, au căzut de acord asupra mai multor paşi care vizează întărirea capabilităţii de apărare a Alianţei pentru următorul deceniu şi păstrarea conceptului strategic adoptat la Lisabona în vederea îndeplinirii angajamentelor din Articolul 5 privind securitatea colectivă, a anunţat preşedintele american, Barack Obama, gazda summitului, în conferinţa de presă susţinută marţi, 22 mai, la încheierea reuniunii.

„Am căzut de acord să achiziţionăm o flotă de avioane de luptă fără personal la bord – drone, adică – pentru a întări operaţiunile de culegere de informaţii, supraveghere şi recunoaştere. Am căzut de acord să continuăm patrulele aeriene deasupra aliaţilor noştri baltici, ceea ce reflectă angajamentul nostru ferm în direcţia securităţii colective. Am convenit, de asemenea, asupra unui corp compus de forţe convenţionale, rachete nucleare şi rachete de apărare de care avem nevoie şi, cel mai important, am convenit şi asupra modului în care le vom achita pe acestea, ceea ce include şi apelarea la resursele noastre în aceste vremuri dificile din punct de vedere economic”, a spus Obama, conform CNN.

Preşedintele american a menţionat în prezentarea bilanţului summitului că participanţii au căzut de acord ca NATO să declare o capabilitate interimară a sistemului de apărare antirachetă.

„Contribuţia SUA la acest efort va fi o Abordare Adaptivă în Etape, care urmează sistemului european de apărare antirachetă, şi i-am însărcinat pe aliaţii noştri să preia rolul de lider în apărarea antirachetă. Radarul nostru de apărare din Turcia va fi plasat sub control direct al NATO. Spania, România şi Polonia au acceptat să găzduiască elemente-cheie ale sistemului american antirachetă, Olanda îşi va actualiza radarele de care dispune şi vom încerca să obţinem contribuţii şi din partea altor aliaţi”, a declarat Obama.

Şeful Casei Albe a reafirmat că acest sistem nici nu este îndreptat către Rusia, nici nu subminează forţa de apărare strategică a Rusiei. În acest context, el şi-a exprimat încrederea că sistemul de aparare antirachetă se poate situa într-o zonă de cooperare cu Rusia.

Referindu-se la situaţia din Afganistan, Obama a vorbit de existenţa unui „consens” în ceea ce priveşte planul de reducere şi încheiere a războiului din Afganistan, plan ce prevede instruirea forţelor de securitate afgane, tranziţia către afgani a responsabilităţii securităţii şi construirea unui parteneriat care va dura şi după încheierea misiunii combatante a NATO în Afganistan. Se prevede încheierea tranziţiei responsabilităţii securităţii către forţele afgane până la sfârşitul anului 2014. După acest moment, NATO va continua să consilieze, să instruiască şi să asiste forţele afgane, pe măsură ce acestea se vor întări.

Obama a încheiat conferinţa de presă de bilanţ de după reuniunea la nivel înalt de la Chicago cu concluzia că NATO devine cu adevărat un ax al securităţii globale: „Ideea de bază este că părăsim Chicago cu un NATO mult mai puternic, mult mai capabil şi mult mai pregătit pentru viitor”.

Sursa: Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!