Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Barack Obama: G8 rămâne “unit” în abordarea faţă de Iran

Publicat 18:37 | 19 mai 2012 // Mapamond // 935 vizualizări

Reuters/telegraph.co.uk

Preşedintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Barack Obama, a declarat sâmbătă că G8, grupul celor mai industrializate state, rămâne “unit” în abordarea sa faţă de controversatul program nuclear al Iranului, transmite AFP.

“Suntem uniţi în abordarea noastră faţă de Iran. Cred că suntem cu toţii de acord asupra faptului că Iranul are dreptul la un program nuclear paşnic, dar că încălcarea continuă de către acesta a regulilor internaţionale şi incapacitatea sa de a dovedi până în acest moment că nu încearcă o militarizare a programului atomic constituie un important motiv de îngrijorare pentru noi toţi”, a subliniat Obama la Camp David, în cea de-a doua zi şi ultima zi a summitului G8.

Liderii G8 au convenit vineri, la începerea discuţiilor de la Camp David, că Iranul trebuie să ia măsuri concrete pentru a demonstra caracterul paşnic al programului său nuclear şi că este momentul să se concentreze pe găsirea unui plan pentru o tranziţie politică în Siria, a declarat mai devreme un oficial american sub rezerva anonimatului.

Summitul de la Camp David are loc înainte de următoarea rundă de negocieri la Bagdad privind programul nuclear iranian. După 15 luni de blocaj, Iranul şi G5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, SUA plus Germania) au reluat în aprilie, la Istanbul discuţiile privind controversatul dosar nuclear iranian. O nouă rundă de tratative va avea loc la 23 mai, la Bagdad.

Comunitatea internaţională, în special Israelul şi SUA, consideră că Iranul îşi ascunde ambiţiile militare nucleare sub masca unui program civil, însă Teheranul insistă pentru dreptul său de a deţine tehnologie atomică „la vârf” pentru scopuri strict paşnice.

Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!