Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Căpuşele au ieşit la atac!

Publicat 23:18 | 02 mai 2012 // Accente Info, Elldorscop, Radar, Sănătate, Social // 1.791 vizualizări

Sute de persoane din România au fost înţepate de căpuşe în ultimele zile, odată cu venirea arşiţei. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat la 30 aprilie şi 1 mai.

La Bucureşti, peste 230 de persoane s-au prezentat, în urma înţepăturilor, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” în perioada 27 aprilie – 2 mai.
În acelaşi interval, alte 138 de persoane cu înţepături de căpuşe au solicitat asistenţa medicilor de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Boli Tropicale “Victor Babeş”.

La Chişinău, în zilele de 30 aprilie şi 1 mai, cinci persoane înţepate de căpuşe s-au prezentat la medic, pentru a le fi extrase insectele din piele.

Căpuşele trăiesc, de obicei, în sol umbrit, umed şi adesea se prind de iarba înaltă, de tufişuri, arbuşti şi crengile joase ale copacilor. Pajiştile şi grădinile pot adăposti căpuşe, mai ales cele de la marginile pădurilor şi cele din preajma vechilor pereţi de stâncă (zone în care trăiesc căprioarele şi şoarecii, gazdele primare ale capuşei căprioarelor).

Căpuşele sunt mici şi pot fi greu de văzut cu ochiul liber. De exemplu, căpuşele tinere (sau nimfele) au dimensiunea unei seminţe de mac.

După fiecare ieşire la iarbă verde este bine ca oamenii să se examineze.

Medicii ne recomandă ca atunci când observăm înţepături pe picioare şi nu numai să ne prezentăm la spital, pentru că înţepăturile de căpuşă pot da boala Lyme, dar şi febră butunoasă, care se manifestă prin apariţia unor aşa-zise butoane pe piele, cu mialgii şi febră.
Simptomele cel mai des întâlnite ale bolii Lyme sunt febra, oboseala, cefaleea şi eritemul.

Înţepătura căpuşelor poate provoca şi paralizia temporară a membrelor posterioare. Odată cu îndepărtarea insectei, dispar şi semnele paraliziei.

„După ce este îndepărtată căpuşa, trebuie să faceţi o profilaxie antibiotică şi o recoltare de sânge, pentru a vedea dacă v-a transmis vreo boală. În cazul în care apare o pată roşie, care după câteva zile se extinde ca o pată de ulei şi apar simptomele unei infecţii (febră, dureri de cap, muşchi) se aplică tratament cu antibiotice, pentru o perioadă de două-trei săptămâni. În stadii mai avansate, când apar probleme neurologice şi articulare, se aplică tratament intravenos în spital”, explică medicul specialist în boli infecţioase Violeta Briciu, citată de Evz.ro.

Căpuşele pot ciupi în orice zonă a corpului, dar preferă anumite zone, precum:

• Zona din spatele urechilor;

• Partea din spate a gâtului

• Zona de la subraţ

• Zona inghinală

• Zona din spatele genunchilor

Specialiştii din România ne învaţă cum să ne ferim de căpuşe:

1. Poartă haine deschise la culoare, pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă;
2. Încalţă pantofi fără orificii sau decupaje; papucii şi sandalele sunt excluse;
3. Spală imediat hainele pe care le-ai purtat la iarbă verde şi apoi calcă-le;
4. Inspectează-ţi cu atenţie corpul când te întorci acasă. Căpuşele se pot fixa oriunde, fără a provoca disconfort la ataşare sau la scurt timp, când sug sângele gazdei;
5. Ţine insectele la distanţă folosind substanţe speciale, pulverizate pe haine sau aplicate pe piele.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!