Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Militari moldoveni participă la aplicaţiile „Cooperative Longbow – Lancer 2012”

Publicat 23:35 | 17 mai 2012 // Accente Info, Radar, Republica Moldova, RM-NATO, Social // 1.334 vizualizări

army.md

Un contingent de militari din Armata Naţională a Republicii Moldova participă la exerciţiul multinaţional „Cooperative Longbow – Lancer 2012”, care se desfăşoară, în perioada 17-31 mai, în fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

În exerciţiul „Cooperative Longbow – Lancer 2012” vor fi implicaţi circa 1.000 de militari din 13 state: Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Georgia, Kazahstan, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Elveţia şi Ucraina.

Armata Naţională a detaşat la exerciţiu 36 de militari, dintre care 10 ofiţeri la exerciţiul de stat major, iar 26 militari pentru exerciţiul în teren, informează Serviciul de presă al Ministerului Apărării.

Aplicaţiile se vor desfăşura la poligonul Krivolak, aflat la circa 100 kilometri sud-est de Skopje.

Scopul exerciţiului „Cooperative Longbow – Lancer 2012” este de a creşte interoperabilitatea dintre NATO şi partenerii săi din cadrul Programului Parteneriat pentru Pace.

Exerciţiul Cooperative Longbow are ca scop pregătirea comandamentelor de nivel de brigadă în cadrul unor scenarii de răspuns în situaţii de criză sub conducerea NATO.
Pe de altă parte, exerciţiul Cooperative Lancer este un exerciţiu de pregătire orientat spre dezvoltarea capabilităţilor în cadrul operaţiunilor de prevenire a situaţiilor de criză, soluţionare a conflictelor şi operaţiuni post-conflict de consolidare a păcii.

Scenariul exerciţiilor cuprinde simularea unei operaţiuni de răspuns în situaţii de criză sub conducerea NATO şi mandatul ONU.
Două organizaţii internaţionale, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) şi Comisia Internaţională a Crucii Roşii (ICRC), au colaborat la realizarea unui scenariu cât mai realist, iar reprezentanţii celor două organizaţii vor conlucra în cadrul unei celule pentru recepţionarea cazurilor sau situaţiilor ce ţin de competenţa acestora.

„Cooperative Longbow – Lancer 2012” este un exerciţiu multinaţional în spiritul Parteneriatului pentru Pace, iar Armata Naţională participă la acest exerciţiu din anul 2003.
Parteneriatul pentru Pace este un program lansat în 1994 care se bazează pe colaborarea bilaterala a ţărilor cu NATO. Scopul programului este creşterea stabilităţii şi încrederii, diminuarea riscurilor la adresa păcii şi consolidarea relaţiilor de cooperare în domeniul securităţii.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!