Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

NATO şi-a dat acordul pentru o armată afgană redusă după 2015

Publicat 00:42 | 22 mai 2012 // Accente Info, Mapamond // 974 vizualizări

nato.int

NATO şi-a dat acordul de principiu luni, 21 mai, pentru reducerea efectivelor forţelor de securitate afgane şi acordarea a 4,1 miliarde de dolari pe an pentru a le finanţa începând din 2015.

Într-o declaraţie făcută publică în a doua zi a summitului NATO de la Chicago, liderii ţărilor participante la operaţiunea din Afganistan afirmă că această ţară „nu va fi lăsată singură” după retragerea trupelor internaţionale la sfârşitul anului 2014, notează AFP.

Efectivele forţelor afgane ar trebui să ajungă la maxim 352.000 de soldaţi şi poliţişti pentru a fi în măsura să îşi asume responsabilitatea securităţii pe întreg teritoriul la retragerea ISAF la sfârşitul anului 2014.

Declaraţia menţionează că apoi „este luată în considerare” ca această forţă să fie redusă progresiv la „228.500 de oameni cu un buget de aproximativ 4,1 miliarde de dolari pe an”, care „va fi revizuit periodic în funcţie de evoluţia mediului de securitate”.

„Eu cred că suntem pe calea cea bună pentru a atinge obiectivul” fixat, a declarat luni secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-o conferinţă de presă la sfârşitul reuniunii.

Washingtonul a anunţat că este gata să contribuie cu 2,3 miliarde de dolari.

Potrivit declaraţiei, statul afgan va contribui cu 500 de milioane de dolari în 2015, o sumă ce va creşte progresiv până când va fi capabil să-şi asume „nu mai târziu de 2024, responsabilitatea totală a propriilor forţe de securitate”.

Restul de 1,3 miliarde de dolari va fi furnizat de cele 49 de alte ţări ale ISAF, precum şi de Japonia şi ţările din Golf.

Marea Britanie a indicat că va participa cu 70 de milioane de lire sterline /110 milioane de dolari/, Australia cu 100 de milioane de dolari şi Germania cu 150 de milioane de euro pe an. Franţa ar urma să aştepte conferinţa prevăzută în acest subiect în iulie la Tokio pentru a-şi anunţa contribuţia.

Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!