Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

O realizare a fizicienilor a plasat Republica Moldova într-un top mondial

Publicat 13:24 | 05 mai 2012 // Republica Moldova, Ştiinţă // 1.181 vizualizări

Prestigiosul site NanoTechWeb.org din Marea Britanie a selectat cele mai importante elaborări nanotehnologice din lume, publicate în revistele ştiinţifice internaţionale pe parcursul lunii aprilie 2012.

Printre cele 11 lucrări evidenţiate se numără şi una realizată de cercetători din Republica Moldova.

Savanţii noştri, în colaborare cu parteneri din Germania, Franţa şi Australia, au demonstrat în premieră că pot fi create nanoarhitecturi tridimensionale după un design original ce constă în prelucrarea suprafeţei unui material semiconductor cu un fascicul focalizat de ioni.

Anume, energia şi doza ionilor sunt parametrii ce pot fi dirijaţi pe parcursul prelucrării în scopul obţinerii unei nanostructurări stereo în timpul corodării electrochimice ulterioare sub acţiunea razelor ultraviolete.

Corodarea electrochimică generează membrane ultrasubţiri în regiunile prelucrate cu ioni la doze relativ mici.
Totodată, în rezultatul aplicării unor doze mari de ioni se formează nanocoloane şi/sau nanopereţi care joacă rolul de suport fizic pentru membranele nominalizate.
Grosimea membranelor, de asemenea, poate fi reglată: în dependenţă de adâncimea penetrării ionilor în material sau de energia ionilor. Mai mult, utilizarea ionilor cu energie variabilă generează membrane cu grosime ondulatorie în spaţiu.

La realizarea invenţiei descrise au participat colaboratori de la Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii al AŞM şi Centrul Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor din cadrul UTM (coautori – membrul corespondent Ion Tighineanu şi dr. Veaceslav Popa).

După cum ne-a informat fizicianul Ion Tighineanu (foto), pe post şi de vicepreşedinte al AŞM, elaborarea reprezintă un salt important în domeniul nanotehnologiilor compuşilor chimici cu proprietăţi piezoelectrice, precum este nitrura de galiu, şi deschide perspective largi pentru fabricarea diverselor dispozitive nanoelectro-mecanice.

Nanostructurarea spaţială în trei dimensiuni rămâne încă o provocare pentru majoritatea materialelor electronice, iar soluţiile existente sunt foarte costisitoare.

În acest sens, identificarea unui traseu tehnologic eficient pentru nanostructurarea tridimensională a nitrurii de galiu va impulsiona implementarea practică a elementelor de dispozitiv în baza materialului respectiv, care actualmente se utilizează în electronica de putere, precum şi în industria laserelor şi a diodelor emiţătoare de lumină ultravioletă.

Lucrarea a fost realizată cu susţinerea Comisiei Europene prin proiectul MOLD-ERA şi a Academiei de Ştiinţe a Moldovei prin Programul de Stat „Nanotehnologii şi nanomateriale”.

Vom mai sublinia că actuala elaborare nanotehnologică este a cincea la număr a savanţilor noştri pe parcursul ultimilor ani, selectată şi apreciată de site-ul londonez NanoTechWeb.org.

Astfel, Republica Moldova s-a evidenţiat în luna aprilie într-un domeniu nou ştiinţific, cum sunt nanotehnologiile, alături de astfel de state ca SUA, Germania, Franţa, Coreea de Sud, China, Israel, Olanda, Australia şi Hong Kong.

Informaţii suplementare pot fi accesate pe adresa http://nanotechweb.org/cws/article/tech/49261.

Şi, la final, vom remarca că stereo-designul nanotehnologic elaborat cu participarea savanţilor moldoveni a fost recent publicat şi pe coperta revistei ştiinţifice “Physica Status Solidi – Rapid Research Letters” din Germania.

Bravo fizicienilor moldoveni!

Tatiana Rotaru

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!