Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Părerea Kievului despre tratativele în problema transnistreană

Publicat 16:13 | 16 mai 2012 // Accente Info, Politică, Republica Moldova // 1.081 vizualizări

Marian Lupu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, şi Igor Harcenko, reprezentant special al Ucrainei pentru problema transnistreană, au discutat la 15 mai, în cadrul unei întrevederi, „aspecte privind soluționarea problemei transnistrene, precum și dezvoltarea relațiilor bilaterale moldo-ucrainene”.

La întâlnire a participat şi Serghei Pirojkov, ambasadorul Ucrainei la Chişinău.

Marian Lupu și Igor Harcenko au constatat „o dinamică pozitivă” în reglementarea problemei transnistrene „atât în plan bilateral, precum și în cadrul negocierilor 5+2”, relatează Serviciul de presă al Parlamentului.

Igor Harcenko a spus că Ucraina urmărește cu atenție evoluțiile din regiunea transnistreană și că va depune toate eforturile pentru a contribui la reglementarea conflictului.
Marian Lupu a declarat că „Republica Moldova apreciază parteneriatul cu țara vecină drept unul strategic și acordă o atenție sporită relațiilor cu Ucraina”.

„Părțile au constatat, de asemenea, poziția comună a Chișinăului și a Kievului în problematica transnistreană”, iar Marian Lupu a apreciat „acțiunile întreprinse în ultima vreme în domeniul economic și social pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului”. În opinia lui Marian Lupu, „acum este important să se pună accentul pe esența problemei, după care va urma formula pentru statutul regiunii transnistrene a Republicii Moldova”.

Menţionând că „actuala conducere de la Chișinău are o poziție consolidată vizavi de reglementarea problemei transnistrene”, Marian Lupu a informat că în cadrul Parlamentului „se formează un grup de lucru pentru inițierea unui dialog cu reprezentanții sovietului suprem de la Tiraspol”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!