Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Principalele proiecte NATO în domeniul „apărării inteligente”

Publicat 19:25 | 21 mai 2012 // Accente Info, Geopolitică, Mapamond, Radar // 882 vizualizări

nato.int

NATO a adoptat, duminică, 20 mai, la summitul de la Chicago, circa 20 de proiecte de cooperare între statele membre care se înscriu în iniţiativa supranumită „apărare inteligentă” („smart defence”) şi care trebuie să conducă la o eficienţă mai mare şi producţie la scară mare.

– muniţie de precizie

Condus de Danemarca, proiectul trebuie să permită remedierea problemelor privind lipsa muniţiei de precizie, în special bombe cu sistem de ghidare, care pot apărea în operaţiuni, cum a fost cazul în Libia. Este vorba despre instaurarea unor depozite de muniţie comune, unde taxele vor fi suportate la comun de ţările participante, ceea ce va oferi fiecăruia dreptul de a folosi stocul de muniţie în funcţie de valoarea contribuţiei.

– roboţi pentru dezamorsarea minelor

Acest proiect, condus de Italia, prevede indentificarea, apoi achiziţionarea la comun a unor roboţi comandaţi prin radio, cel mai bine adaptaţi pentru neutralizarea minelor şi bombelor artizanale, principala armă a insurgenţei afgane, care le plasează în special pe marginea drumurilor.

– avioane de patrulă maritimă

Sub egida Germaniei, proiectul trebuie să creeze un grup multinaţional de avioane de patrulă maritimă aparţinând ţărilor participante, care va fi pus la dispoziţia lor la cerere.

– centru de antrenament aerian

Proiectul prevede formarea comună a piloţilor de elicoptere şi echipaje la sol. Formarea va fi, în plus, axată pe pregătirea consilierilor în aviaţie ai NATO, care vor fi ulterior desemnaţi să asigure formarea forţelor afgane.

– mentenanţa vehiculelor blindate rezistente la mine

Sub egida Statelor Unite, proiectul prevede centre comune de mentenanţă pentru vehiculele blindate de tip MRAP rezistente la mine, cu care s-au dotat numeroase ţări membre NATO după intervenţia din Afganistan, pentru producţii la scară mare.

Alte proiecte de „apărare inteligentă” se referă la folosirea comună a instalaţiilor medicale, manipularea carburanţilor sau sisteme de recunoaştere şi supraveghere.

NATO a lansat, în plus, mai multe alte proiecte de cooperare, cum ar fi apărarea aeriană comună a ţărilor baltice sau programul AGS ce prevede achiziţionarea de către NATO a cinci avioane fără pilot de supraveghere aeriană la înaltă altitudine, Global Hawk.

Sursa: Mediafax

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!