Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Şoc în lumea ştiinţei: La marginea Sistemului Solar se află o planetă gigant pe care n-o putem vedea

Publicat 15:35 | 28 mai 2012 // Elldorscop, Ştiinţă // 2.101 vizualizări

livescience.com

O planetă de 4 ori mai mare decât Pământul s-ar putea afla la marginea sistemului nostru solar, dincolo de Pluto, conform unor cercetări recente.

Aceasta s-ar afla la o distanţă prea mare pentru a putea fi văzută de telescoapele terestre, informează Descopera.ro şi “Live Science”.

Cercetătorul care a postulat existenţa acestei planete nevăzute este Rodney Gomes, un astronom de seamă din cadrul Observatorului Naţional al Braziliei, din Rio de Janeiro.

Astronomii care au participat la prezentarea lui Gomes afirmă că argumentele acestuia sunt convingătoare, dar că sunt necesare mai multe dovezi înainte ca planeta ipotetică să fie confirmată ca fiind reală. Cea mai bună dovadă ar fi să o putem vedea.
„Gomes este foarte bun. E greu de crezut că a greşit în calculele sale”, a comentat Hal Levison, cercetător în cadrul Southwest Research Institute din Boulder, Colorado.

În ceea ce priveşte originea planetei misterioase, Gomes afirmă că aceasta ar fi putut „lua naştere” într-un sistem solar îndepărtat, fiind apoi „capturată” de gravitaţia Soarelui nostru.

De mai mulţi ani, astronomii au observat că o serie de corpuri spaţiale îngheţate ce se găsesc dincolo de orbita lui Neptun, incluzând planeta-pitic Sedna, deviază de la orbitele pe care ar trebui să le aibă în jurul Soarelui atunci când sunt luate în calcul toate obiectele cunoscute din Sistemul Solar.

Atunci când Gomes a calculat orbitele acestor obiecte, adăugând atracţia gravitaţională a unei planete masive aflate la marginea sistemului solar, orbita lui Sedna şi orbitele celorlalte obiecte ciudate se potriveau cu cele observate în realitate.

descopera.ro

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!