Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Tyler Cowen: Doar un grup restrâns de state vor rămâne în zona euro

Publicat 23:15 | 12 mai 2012 // Accente Info, Interviu, Mapamond, Radar, România // 1.363 vizualizări

“Doar un grup restrâns de state vor rămâne în zona euro „, afirmă Tyler Cowen, profesor de economie la Universitatea George Mason, într-un interviu acordat recent cotidianului italian “Corriere della Sera”, semnat de Ferraino Giuliana.

Tyler Cowen, 50 de ani, este unul dintre economiştii cei mai influenţi din ultimii zece ani, conform publicaţiei “The Economist”.
Pe data de 14 mai este aşteptat şi la Bucureşti, unde va susţine o conferinţă şi, în acelaşi timp, va lansa ediţia în limba română a cărţii sale “Creează-ţi propria economie. Calea către prosperitate într-o lume dezorganizată”.
Pentru cei interesaţi, evenimentul va avea loc în Aula Magna a Universităţii Româno-Americane, Bulevardul Expoziţiei, 1B, luni, 14 mai 2012, la ora 18:00.

newamerica.net

Vă propunem în continuare traducerea integrală a interviului acordat de Tyler Cowen cotidianului “Corriere della Sera”:

„- Domnule profesor, care state vor abandona moneda europeană?
– Grecia în mod sigur. Probabil, va fi urmată de Portugalia şi Spania. Pentru Irlanda şi Italia este greu de spus: situaţia lor ar putea evolua în ambele sensuri.

– De ce aceste ţări ar trebui să iasă din zona euro?
– În cazul Greciei, de exemplu, oamenii doresc moneda comună, chiar dacă votează iraţional partidele. Însă va fi moneda europeană cea care va părăsi Grecia. Nu este vorba despre o decizie politică, ci despre problema scurgerii de capital.

– Când se va întâmpla?
– În mai puţin de un an.

– Care vor fi consecinţele pentru Europa?
– Timp de 2-3 ani, lucrurile vor merge tot mai prost. Multe ţări vor trece prin Marea Depresiune, unele deja resimt efectele unei recesiuni profunde. Spania, de exemplu, are rata de şomaj printre tineri la un nivel mai înalt decât cea a Marii Depresiuni. Dar, pe termen lung, lucrurile se vor rezolva. Dacă ţările periferice ale UE se vor întoarce la moneda lor, cam în cinci ani de zile vor ieşi din criză. Asistăm la un colaps lent al încrederii oriunde.

– Acesta este motivul pentu care în Franţa a câştigat socialistul Hollande, iar în Grecia electoratul a pedepsit prin votul său partidele pro-europene?
– Mă aşteptam la aceste rezultate, pentru că măsurile luate pentru a menţine moneda europeană nu sunt în concordanţă cu democraţia. În majoritatea ţărilor oamenii nu au înţeles proiectul “moneda comună” şi implicaţiile acestuia. Iar politicienii nu s-au obosit să-l explice. Şi acum vedem nemulţumire în multe state, nu numai în Grecia, dar şi în Olanda, Slovacia, Finlanda.

– Pentru a preveni destrămarea zonei euro, BCE ar putea deveni creditor de ultimă instanţă şi să tipărească bani.
– Ar putea să funcţioneze, dar ar trebui rescris Tratatul, altfel ar fi ilegal. Şi Berlinul trebuie să fie de acord.

– Destrămarea zonei euro este singurul scenariu posibil?
– Pentru a avea un scenariu alternativ, teoria economică ar trebui să fie toată greşită. Dar teoria, istoria şi ziarele ne spun că nu există o altă cale.

– Unii susţin că salvarea ar putea fi într-o Europă mult mai integrată din punct de vedere politic şi fiscal.
– În mod logic, da, dar toate statele ar trebui să fie de acord. Spania, Grecia şi Portugalia vor renunţa la o parte din suveranitatea lor pentru a o încredinţa Germaniei?! În plus, aceasta ar cere mult timp.

– Creşte numărul celor care susţin că prea multă austeritate sufocă creşterea, înrăutăţind situaţia.
– Este adevărat, austeritatea înrăutăţeşte lucrurile, dar lucrurile se înrăutăţesc şi fără de austeritate. Toţi vor creştere, dar cu 17 state şi o monedă comună într-un moment de presiune deflaţionistă şi criză parţială a creditelor nu este uşor să promovezi creşterea.”

Olga Pârău
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!