Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Vasile Şoimaru: Fricosul este pe malul Dâmboviţei!

Publicat 07:43 | 30 mai 2012 // Interviu, Opinii, Radar, Republica Moldova, România // 1.587 vizualizări

Conferinţă la Bucureşti

Viorel Patrichi

După 200 de ani, românii din Basarabia trăiesc încă o absurdă criză identitară. Evident, falsă şi nu au nicio scuză: au majoritatea absolută acasă la ei. Moldoveni? Români? Dar oltenii de ce nu intră în criză identitară?

Aderarea la UE, la NATO? Sau ascultăm de glasul de sirenă al lui Vladimir Putin spre Uniunea Vamală, spre Uniunea Economică Eurasiatică? Adică izolarea tehnologică a Estului, ca pe vremea CAER?

Mingea este în terenul Uniunii Europene acum, dar asta nu scuteşte de efort elitele politice şi spirituale de la Chişinău şi Bucureşti.

Şi în timp ce noi facem evocări, ruşii au luat toată producţia de vinuri, cu tot cu vii. Spaniolii de la Union Fenosa au acaparat resursele şi circuitele energetice ale Republicii Moldova. Israelul are băncile şi producţia de alimente, iar Germania realizează între Nistru şi Prut cea mai mare cantitate de sfeclă-de-zahăr din istoria ţinutului.

România se mai gândeşte. Să sperăm că va construi măcar gazoductul Iaşi-Ungheni, apoi o linie ferată europeană, cu fonduri atrase inteligent de la UE…
Restul e vorbă.

Vasile Şoimaru

– Domnule Vasile Şoimaru, cât ne mai lamentăm? Facem sau nu facem unirea?
– De 20 de ani o facem şi n-o mai putem isprăvi. Depinde de români. Mai ales de conducerile românilor, dar cel mai mult de cei de pe malul Dâmboviţei. Din 1990 încoace, tot am aşteptat.

– Spuneţi că au fost nişte tratative pentru unire pe timpul lui Snegur?
Ştiu de la ambasadorul Aurel Preda. Au fost la Bucureşti doi deputaţi din Parlamentul de la Chişinău. Frica de Moscova era prea mare.

– Cu Vasile Nedelciuc aţi vorbit vreodată?
– El nu mai confirmă nimic acum. El luptă din greu ca să rămână singurul autor al Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova. Eu ştiu cine-i autorul. Au apărut însă 5 români din Chişinău, care pretind că au redactat Declaraţia.

– Facem un monument pentru fiecare sau un grup statuar, ca să-i cuprindem pe toţi?
– Nu-i posibil, că se bat între dânşii. Valeriu Matei zice că el a scris-o. Dar şi juristul Gheorghe Amihălăchioaie susţine la fel. Mai este şi Alexandru Moşanu, care nu se bate cu pumnul în piept totuşi.

– Vorbă de clacă. Deci, concret, cum facem unirea?
– Trebuie să ne spună specialiştii noştri în drept internaţional cum mai rămâne cu Pactul Molotov-Ribbentrop.

– Ambasadorul Aurel Preda a precizat că este nul şi neavenit ab initio. Toţi specialiştii în drept internaţional spun la fel. Pactul a fost denunţat chiar şi de Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice. Au procedat la fel Parlamentul de la Bucureşti, Parlamentul de la Chişinău. Ce ne mai trebuie din punct de vedere formal? L-au călcat în picioare toţi, au rămas consecinţele. Ce facem cu aceste consecinţe?
– Trebuie să urmeze ceva după “călcatul în picioare”. Nu urmează nimic. Unde stă fricosul? Pe malul Dâmboviţei. De ce nu se ridică dintre sălcii? România e membră NATO, membră UE.

– Chişinăul nu are niciun rol?
– Chişinăul este o ruptură, o aşchie din fosta Românie care a fost pusă pe trunchi. Mai avem o speranţă: integrarea europeană nu se va amâna la infinit. Măcar atunci vom fi împreună.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!