Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Ziua de 6 mai în istoria modernă a românilor. Cum a fost Podul de Flori

Publicat 14:00 | 06 mai 2012 // Accente Info, Cultură, Radar, Republica Moldova, România, Social // 1.063 vizualizări

Foto: Andrei Vartic

Duminică, 6 mai 2012, se împlinesc 22 de ani de când românii de pe ambele maluri ale Prutului s-au întâlnit şi s-au putut îmbrăţişa în cadrul acţiunii „Podul de Flori de peste Prut”, organizată de „Asociaţia românilor liberi de pretutindeni”, Frontul Popular din Republica Moldova şi Asociaţia Culturală Bucureşti-Chişinău.

Podul de Flori din 6 mai 1990 a fost prima deschidere a frontierelor dintre România şi Republica Moldova.

În acea zi de duminică, cetăţenilor din România li s-a permis ca, între orele 13:00 și 19:00, să treacă Prutul în Moldova încă sovietică fără pașaport și fără viză.

„Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!”, şi-au spus în primul rând fraţii.

La 6 mai, potrivit calendarului bisericesc ortodox de stil nou (gregorian), este sărbătorit Sfântul Iov cel Drept, iar potrivit calendarului de stil vechi (iulian, respectat de majoritatea creştinilor din Republica Moldova)Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Biruitorul.

După 50 de ani de la impunerea de către sovietici a graniţei pe Prut, drept în inima Moldovei, sute de mii de români din Basarabia şi din România s-au întâlnit pe malul stâng al râului.

De dimineaţă, mii de oameni cu braţele încărcate de flori s-au adunat de-a lungul Prutului, în dreptul celor opt puncte de trecere a frontierei stabilite: Miorcani-Pererîta, Stânca-Costeşti, Iaşi-Sculeni, Ungheni-Pod Ungheni, Albiţa-Leuşeni, Fălciu-Stoianovca (Ţiganca), Oancea-Cahul, Galaţi-Giurgiuleşti.

La ora 12:00, un sobor de preoţi a oficiat un Te Deum, după care clopotele tuturor bisericilor din stânga şi din dreapta Prutului au răsunat îndelung.

Buchetele aduse de cei prezenţi, într-un gest simbolic, au fost aruncate pe apă, iar milioanele de flori au format un pod plutitor.

Întâlnirea a fost emoţionantă, cu lacrimi de bucurie, îmbrăţişări, o “adevărată Înviere a neamului românesc”, după cum scria presa de atunci.

Au urmat spectacole de muzică şi jocuri populare, mese festive, acţiunea încheindu-se în jurul orei 18:00.

La eveniment au participat aproximativ 1.200.000 de oameni. După aceasta, procedura de trecere a frontierei a fost simplificată considerabil.

La 16 iunie 1991 a avut loc al doilea Pod de Flori. De această dată, locuitorii din Moldova sovietică au putut să intre fără acte în România.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Cum comenta TVR, pentru a nu-i deranja pe sovietici:

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!