Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

22 de ani de la Declaraţia Suveranităţii – primul pas către Independenţa Republicii Moldova

Publicat 19:10 | 23 iun. 2012 // Cultură, Republica Moldova // 2.882 vizualizări

La 23 iunie 1990, Sovietul Suprem al RSS Moldova (parlamentul de la Chişinău) a adoptat Declaraţia Suveranităţii Republicii Moldova.

Este evitat cuvântul “independenţă”, pentru a nu irita autorităţile sovietice, dar acest lucru era avut în vedere la Chişinău: Independenţa.

“Republica Sovietică Socialistă Moldova este un stat suveran. Suveranitatea R.S.S. Moldova este unica şi necesara condiţie a existenţei statalităţii Moldovei”, stabileşte primul articol al documentului.

1990 era anul în care Uniunea Sovietică se dezintegra. Rând pe rând, republicile unionale îşi declarau suveranitatea, croindu-şi calea către desprinderea de URSS.

Statele baltice, Lituania, Letonia şi Estonia, au adoptat declaraţii privind suveranitatea lor încă în anii 1988-1989.
Georgia îşi declarase suveranitatea la 26 mai 1990, Rusia – la 12 iunie 1990, înaintea Republicii Moldova.

RSS Moldova era a şasea republică unională care îşi declara suveranitatea. Au urmat, în iulie, Ucraina şi Belarus, apoi celelalte republici din URSS.

europalibera.org

Declaraţia Suveranităţii Republicii Moldova stabilea că „prezenta Declaraţie serveşte drept bază pentru elaborarea noii Constituţii a R.S.S. Moldova, perfecţionarea legislaţiei republicane şi ca poziţie a RSS Moldova pentru pregătirea şi încheierea Tratatului unional în cadrul comunităţii statelor suverane”.

Ulterior, Republica Moldova nu a participat, la 17 martie 1991, în pofida presiunilor exercitate de organele de stat ale URSS, la referendumul asupra menţinerii Uniunii Sovietice.

La 27 august 1991, Republica Moldova şi-a proclamat Independenţa.

În opinia deputatului Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, “adoptarea Declaraţiei privind Suveranitatea de stat a Republicii Moldova constituia un act de un curaj civic deosebit, de o responsabilitate majoră pentru soarta republicii şi a cetăţenilor ei. Mai ales în situaţia în care erau cunoscute evenimentele sângeroase care au însoţit declararea suveranității în ţările baltice şi în Georgia”.

Mihai Ghimpu este unul dintre deputaţii care au votat Declaraţia Suveranităţii, în primul parlament democratic de la Chişinău.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!