Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Agenţia Spaţială Română (ROSA) a pierdut contactul cu micuţul Goliat

Publicat 08:16 | 25 iun. 2012 // Mapamond, România, Ştiinţă // 1.217 vizualizări

Agenţia Spaţială Română (ROSA) a pierdut contactul cu Goliat, primul nanosatelit românesc, lansat la 13 februarie 2012, a declarat pentru Mediafax directorul ROSA, Ioan Piso.

Legătura a fost pierdută din cauza creşterii nivelului de radiaţii. Satelitul însă şi-a încheiat misiunea. Acum, el poate fi localizat cu o eroare de 300 de metri.

Goliat, cu greutatea de puţin peste 1 kg, va arde în atmosfera Pământului, în aproximativ doi ani.

Goliat a fost dezvoltat, între 2005 şi 2007, de un consorţiu de cercetare condus de Agenţia Spaţială Română şi lansat în zborul inaugural al rachetei Vega a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Goliat este un nanosatelit în formă de cub, cu latura de 100 de milimetri, o greutate de 1.062 de grame şi o putere de 2 waţi.

Costurile proiectului, asigurate din fondurile ESA, s-au ridicat la 1,5 milioane de lei româneşti, plus 100.000 de euro pentru lansare reprezentând contribuţia anuală a României la agenţia europeană.

Lansarea nanosatelitului Goliat face parte din programul de nanosateliţi al ROSA.
ROSA urmează să construiască alţi doi sateliţi, pentru a participa la proiectul QB-50 – prima misiune profesională realizată cu nanosateliţi, condusă de Institutul Von Karman.
Scopul misiunii, cu 50 de nanosateliţi, dintre care doi vor fi ai ROSA, este monitorizarea zonei orbitale foarte joase.

ROSA este coordonatorul la nivel naţional al activităţilor României din domeniul spaţial.
Agenţia Spaţială Română a fost înfiinţată în 1991 şi este, din 1995, instituţie publică finanţată integral extrabugetar.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!