Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Armata Republicii Moldova a fost certificată să participe la operaţiuni de pace sub mandat internaţional (foto)

Publicat 01:39 | 29 iun. 2012 // Radar, Republica Moldova, Social // 1.534 vizualizări

Foto: Ministerul Apărării

Republica Moldova a fost certificată să participe în operaţiuni de menţinere a păcii cu mandat internaţional.
Decizia a fost luată joi, 28 iunie, de grupul de experţi internaţionali, care în această săptămână a evaluat subunităţile Armatei Naţionale conform Conceptului Capabilităţilor Operaţionale (CCO), transmite Serviciul de presă al Ministerului Apărării.

„Prin aderarea, în 2007, la Conceptul Capabilităţilor Operaţionale, Republica Moldova a confirmat o dată în plus că este interesată să treacă de la statutul de consumator de securitate regională şi internaţională la cel de furnizor de securitate, fiind capabilă să acţioneze în teatrele de operaţii, alături de partenerii săi”, a menţionat ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa.

Ministrul a făcut declaraţia în cadrul ceremoniei de închidere a exerciţiului “Scutul Păcii 2012”, desfăşurat în perioada 25-28 iunie la centrul de instruire Bulboaca.

Prezent la eveniment, ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser, a apreciat înalt prestaţia militarilor moldoveni.

Consider că mijloacele financiare investite de către Statele Unite în organizarea exerciţiului CCO au meritat efortul. Am ajuns la concluzia că trupele moldoveneşti sunt bine pregătite în conformitate cu standardele internaţionale, astfel încât contribuţia acestora la menţinerea păcii în lume să fie eficientă.
Datorită rezultatelor pe care le-au arătat în cadrul exerciţiului, pot afirma că militarii Armatei Naţionale sunt gata să participe la misiunile internaţionale”, a spus ambasadorul SUA la Chişinău.

În acest an, în cadrul etapei finale au fost evaluaţi 98 de militari din compania de infanterie a Batalionului 22 de Menţinere a Păcii şi din grupul de genişti din Batalionul Geniu „Codru”.

Abilităţile profesionale ale militarilor moldoveni au fost testate în cadrul exerciţiului “Scutul Păcii 2012” de 10 evaluatori naţionali, monitorizaţi de 3 ofiţeri din Italia şi Portugalia.

Efectivul a fost asistat în primele două săptămîni de antrenament de către un contingent de militari din marina armatei SUA şi Garda Naţională din Carolina de Nord, iar din echipa de observatori au făcut parte ofiţeri din armatele SUA, Iordania şi România.

Scenariul exerciţiului “Scutul Păcii 2012” a cuprins 45 de evenimente şi incidente specifice teatrelor de operaţiuni internaţionale. Cele mai importante au fost operaţiunile de convoi şi patrulare, deplasarea tactică, inspecţia de câmp, controlul mulţimii, asigurarea măsurilor de protecţie şi acordarea asistenţei medicale.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!