Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cum a fost lansat „Agentul CIA cu talpa ruptă”

Publicat 21:00 | 22 iun. 2012 // Cultură, Mapamond, România // 994 vizualizări

O carte-eveniment scrisă de Ion Cristoiu, lansată la Librăria Bastilia

„Agentul CIA cu talpa ruptă”- o carte-eveniment scrisă de Ion Cristoiu, care include sute de secvenţe din viaţa românească de zi cu zi , a fost lansată, vineri, 22 iunie, de Editura Curtea Veche, în prezenţa autorului, la Librăria Bastilia din Bucureşti.

Criticul literar Alex Ştefănescu a caracterizat volumul drept o carte bună, scrisă de un scriitor necunoscut, apreciind că Ion Cristoiu este „nu doar scriitor, ci şi jurnalist şi critic literar”.

„A plagiat toată realitatea românească, dar dau în scris că această carte nu este un plagiat”, spus Ştefănescu, criticul mărturisind că a învăţat gazetărie la SLAST (Suplimentul Literar al Scânteii Tineretului).

Ştefănescu a elogiat proza „de un umor nebun, un fel de absurd al reziduurilor din stilul de viaţă comunist”, (…) necunoscută însă din cauza faptului că Ion Cristoiu „nu face parte din acel sindicat al succesului (n.r. Uniunea Scriitorilor).

Gazetarul Dan Andronic a dezvăluit faptul că Ion Cristoiu şi-ar fi dorit să rămână în istorie ca scriitor, şi nu ca acel jurnalist care a publicat articolul cu găina care a născut pui vii.

Actorul George Mihăiţă, care a mărturisit că e autorul revistei de succes pentru adolescenţi „Salut”, e fericit că e actor, deoarece se poate ascunde în spatele textului, a citit câteva pagini din cartea lansată. La finalul intervenţiei sale, actorul i-a cerut un autograf lui Ion Cristoiu, „pentru Moşu”, cum este cunoscut în cartier un cunoscut de-al său şi i-a dăruit gazetarului un album intitulat ‘5o de ani de Comedie’ .

Gazetarul Ion Cristoiu a caracterizat drept „o bizarerie” faptul că deşi are 25 de cărţi publicate e considerat în continuare un ziarist.

El a remarcat prezenţa în sală a unor oameni politici din Opoziţie – Adriean Videanu, Raluca Turcan.

Această carte este un plagiat de la un capăt de la un celălalt, (…) o plagiere a acestei Românii extraordinare care are, ca şi înainte de 1989, capacitatea de a crea situaţii comice”, a spus Cristoiu, dezvăluind faptul că fructifică aceste realităţi „exagerându-le spre satiric”.

Potrivit editurii Curtea Veche Publishing, în paginile volumului cititorii se vor întâlni o Românie a veseliei generale, întinsă de la Nistru până la Tisa şi de la Cotroceni până în Victoriei, cartea nefiind altceva decât România lui Ion Cristoiu, adunată cu bune şi cu rele şi cu foarte mult umor într-o lucrare literară ce exprimă o stare de fapt.

Cartea este disponibilă pe site-urile www.shop.evz.ro şi www.curteaveche.ro începând cu 20 iunie, iar din data de 25 iunie poate fi găsită în librăriile din România.

Ion Cristoiu a publicat, între 1974 şi 2011, 24 de volume de proză satirică, eseuri, publicistică şi ediţii critice şi este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti şi analişti politici români, fondator al cotidianului „Evenimentul zilei” şi colaborator al unor importante cotidiene şi posturi de televiziune.

Colecţia de proze satirice „Agentul CIA cu talpa ruptă”, publicată de Editura Curtea Veche, împreună cu Editura Evenimentul şi Capital, reprezintă cel de al 25-lea volum scris de Ion Cristoiu şi este o carte-eveniment, lansarea acesteia marcând împlinirea a 20 de ani de existenţă a cotidianului „Evenimentul zilei”.

Sursa: Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!