Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Gafa lui Victor Ponta cu deportarea de către România a evreilor la Auschwitz

Publicat 12:00 | 19 iun. 2012 // Accente Info, Mapamond, Opinii, Radar, România // 1.484 vizualizări

“Premierul Victor Ponta a făcut sâmbătă, în Polonia, o gafă de proporții, dovedind că nu cunoaște istoria României și că reprezentarea țării, în exterior, este o chestiune care-i depășește puterea de judecată”, comentează Dan Badea în “Curentul”.
“Ponta: prima vizită externă, prima gafă”, titrează publicaţia.

Aflat în vizită privată la Auschwitz II-Birkenau, premierul României, Victor Ponta, a “reiterat” că România îşi asumă responsabilitatea pentru greşelile făcute de autorităţile române în perioada deportării masive în lagărele morții de la Auschwitz-Birkenau a evreilor din Nordul Transilvaniei.

Guvernul de la Bucureşti a informat printr-un comunicat de presă:

„În cursul zilei de sâmbătă, premierul Victor Ponta a vizitat Muzeul fostului lagăr nazist de la Auschwitz II-Birkenau, aflat pe teritoriul Poloniei, pentru a aduce un omagiu victimelor Holocaustului şi pentru a reitera faptul că Romania îşi asumă responsabilitatea pentru greşelile făcute de autorităţile române din acea perioadă.
Între mai şi iunie 1944, aproximativ 132.000 de evrei au fost deportaţi din nordul Transilvaniei, aflat sub ocupaţie, la Auschwitz.”

“Pentru oricine cunoaște cât de cât istoria României, comunicatul oficial al Guvernului (asumat de Victor Ponta prin preluarea lui atât pe site-ul personal cât și pe pagina de Facebook) este o gafă mai mare chiar și decât a lui Dan Șova, cel care a declarat că Holocaustul n-a existat pe teritoriul României.
Aceasta deoarece a anunța în mod public, pe site-ul oficial al Guvernului român, că România își asumă responsabilitatea pentru deportările de la Auschwitz, din 1944, în condițiile în care, atunci, deportările au fost făcute de guvernul nazist al lui Miklos Horty de la Budapesta, cel care în urma Dictatului de la Viena anexase Transilvania de Nord-Vest și declanșase teroarea nu numai asupra evreilor, dar și a etnicilor români, este echivalent cu a cere scuze, pentru acele atrocități, nu în numele României, ci al Ungariei”, scrie Dan Badea.

În opinia publicistului, o asemenea gafă “este impardonabilă pentru un premier cu pretenții de reprezentare a țării în politica externă”.

“Dincolo de gafa comisă, este inadmisibil ca un premier al României să facă o confuzie de o asemenea gravitate în legătură cu un teritoriu atât de disputat de-a lungul istoriei României, teritoriu la care extremiștii unguri, contemporani în gândire cu Horthy, n-au renunțat nici astăzi”, mai comentează Dan Badea.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!