Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Google îi dedică un doodle-enigmă lui Alan Turing, părintele informaticii moderne. Află cum se rezolvă! (video)

Publicat 15:34 | 23 iun. 2012 // Mapamond, Ştiinţă // 1.199 vizualizări

Google îi dedică un doodle-enigmă savantului britanic Alan Turing, părintele informaticii moderne şi al inteligenţei artificiale, sâmbătă, 23 iunie, la 100 de ani de la naşterea acestuia.

Născut la 23 iunie 1912, la Londra, Alan Turing este considerat una dintre minţile ştiinţifice cele mai strălucite ale tuturor timpurilor.

Alan Turing a avut multe alte interese ştiinţifice (botanica, fizica cuantică etc.), astfel încât istoria ştiinţelor ar putea să ne dea diverse imagini despre acest savant.

„Turing este cunoscut pentru contribuţia sa la spargerea codurilor Enigma. Spargerea codurilor le-a permis aliaţilor să urmărească unităţile militare şi navale ale Germaniei şi să le distrugă”, precizează Jurnalul.ro.

Anumiţi istorici consideră că „spargerea” codurilor folosite de maşina Enigma, utilizată de submarinele germane din Atlanticul de Nord pentru a comunica între ele, a grăbit căderea lui Adolf Hitler, care altfel ar mai fi rezistat la putere încă un an sau doi.

Moare la doar 41 de ani, otrăvit cu cianură (la 7 iunie 1954). Nu este clar dacă a fost vorba de un accident sau de un suicid.

“Alan Turing a decedat la vârsta de 41 de ani, la 7 iunie 1954, prin otrăvire cu cianură, după ce a fost condamnat, în 1952, pentru ultraj adus bunelor moravuri din cauza homosexualităţii sale, pe atunci ilegală în Marea Britanie, şi constrâns la castrare chimică.
Nu puţine sunt vocile care afirmă că renumitul savant, celebru pentru excentricitatea sa, s-a sinucis mâncând un măr otrăvit cu cianură. Această ipoteză nu a putut fi dovedită niciodată în mod oficial”, scrie Jurnalul.ro.

Google îşi pune utilizatorii la încercare cu acest doodle-enigmă. Rezolvându-l, literele logo-ului se luminează şi suntem direcţionaţi la pagina cu rezultate ale căutării despre Alan Turing.


Olga Pârău
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!