Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

În final, cercetătorii de la CERN i-au dat dreptate lui Einstein

Publicat 12:32 | 09 iun. 2012 // Elldorscop, Ştiinţă // 868 vizualizări

lemonde.fr

Echipa de oameni de ştiinţă care în 2011 a anunţat că neutrinii sunt mai rapizi decât lumina au recunoscut vineri, 8 iunie, că Albert Einstein a avut dreptate şi că teoria relativităţii este aplicabilă acestor particule elementare, scrie cotidianul francez “Le Monde”.

Cercetătorii care activează la CERN (Centrul European de Cercetări Nucleare) din Geneva au încântat comunitatea ştiinţifică, în septembrie 2011, publicând rezultatele experimentului “Opera”. Ei au susţinut atunci că neutrinii trimişi pe sub pământ de la CERN către Laboratorul Gran Sasso, situat la o distanţă de 732 de km, au ajuns la destinaţie cu 60 de nanosecunde mai devreme decât se aşteptau, ceea ce contrazicea teoria relativităţii prezentată de Einstein în 1905.

Dar vineri, 8 iunie, în cadrul unei conferinţe internaţionale despre fizica neutrinilor şi astrofizică, organizată la Kyoto, Japonia, echipa “Opera” a admis că rezultatele sale au fost greşite.

În februarie 2012, fizicienii care au studiat modul în care a funcţionat experimentul “Opera” au presupus că rezultatele au fost denaturate din cauza unei probleme tehnice – conexiunea slabă între fibra optică şi computerul care primea rezultatele şi efectua măsurătorile.
Mai mult decât atât, datele ceasului de înaltă precizie utilizat de către echipa “Opera” au fost uşor distorsionate, fiind adăugate 15 nanosecunde în favoarea neutrinilor.

Odată corectate aceste două erori, măsurătorile ulterioare au arătat că, de fapt, viteza neutrinilor este conformă teoriei relativităţii lui Einstein.

Olga Pârău
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!