Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Insomnia şi adevăratul ei motiv

Publicat 06:27 | 13 iun. 2012 // Elldorscop, Sănătate, Ştiinţă // 1.534 vizualizări

time.com

Frica de întuneric, teama de a închide ochii şi de a te abandona somnului într-o încăpere întunecoasă – iată ce provoacă în primul rând insomnia, deşi mulţi oameni nu doresc să recunoască acest lucru.

Concluzia, făcută la finalul unui studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea Ryerson din Toronto, Canada, este relatată de publicaţia “Time”, din care citează Descopera.ro.

La studiu au luat parte 93 de studenţi. Aproape jumătate dintre cei care au declarat că nu pot dormi au recunoscut că le este frică de întuneric.

Cercetătorii i-au monitorizat pe participanţii la studiu şi au confirmat acest răspuns.
Atunci când auzeau zgomote sau vedeau umbre noaptea, stând în pat, insomniacii deveneau agitaţi şi anxioşi. Cei care dormeau bine se acomodau la zgomote.

„Persoanele insomniace devin tensionate atunci când se stinge lumina, deoarece asociază patul cu imposibilitatea de a dormi. Acum ne întrebăm cât de mulţi oameni suferă, cu adevărat, de fobii netratate”, a declarat Taryn Moss, coordonatorul studiului.

Fobiile, inclusiv frica de întuneric, sunt tratabile. Inclusiv, pot fi vindecate prin terapii cognitiv-comportamentale. Una dintre metode este cea „de expunere”, care constă în expunerea treptată, într-un mediu sigur, la stimulul care declanşează spaima, până la obişnuirea pacientului cu acest stimul, astfel încât să nu-l mai considere periculos.

În plus, unii oameni au capacitatea de a se vindeca singuri de fobii, fără ajutorul medicului.

Somnul, insomnia

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!