Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Muzeul de la Auschwitz-Birkenau începe un amplu program de întreţinere, finanţat de 20 de state

Publicat 23:08 | 06 iun. 2012 // Mapamond // 1.140 vizualizări

Muzeul fostului lagăr de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau, aflat pe teritoriul Poloniei, a anunţat miercuri, 6 iunie, începerea unui amplu program de întreţinere a acestui loc al memoriei, datorită unui fond internaţional special, finanţat de mai multe state, informează AFP.

„Creat în urmă cu trei ani şi unic la nivel mondial, instrumentul de finanţare a lucrărilor de întreţinere începe să îşi arate roadele”, a afirmat directorul Piotr Cywinski, precizând că „este vorba despre un punct de cotitură pentru păstrarea caracterului autentic al Auschwitz-Birkenau”.

Aproape 20 de state au contribuit deja la acest fond permanent, care numără 97 milioane de euro vărsaţi sau promişi, dintre care 60 milioane alocaţi de guvernul german.

Jumătate din bugetul anual al muzeului este pus la dispoziţie de guvernul polonez, restul fiind asigurat mai ales din vânzări proprii. Între 3 şi 5% din fonduri vin de la Fundaţia Lauder şi din bugetele landurilor germane.

Muzeul, vizitat anual de peste un milion de persoane, se întinde pe 200 ha şi cuprinde 455 clădiri, dintre care 300 aflate în ruină.

În lagărul de la Auschwitz-Birkenau, înfiinţat de Germania nazistă pe teritoriul Poloniei ocupate, au murit, între 1940 şi 1945, 1,1 milioane de oameni, printre care aproximativ un milion de evrei, 70.000 de polonezi, 21.000 de romi, 15.000 de prizoneri de război sovietici şi alţi 10.000-15.000 de deţinuţi, inclusiv membri ai rezistenţei.

Sursa: Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!