Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

NATO condamnă în termenii cei mai duri doborârea unui avion militar turcesc

Publicat 16:37 | 26 iun. 2012 // Geopolitică, Mapamond // 1.192 vizualizări

NATO condamnă în termenii cei mai duri doborârea unui avion militar turcesc de către forţele siriene, pe care îl consideră un act complet „inacceptabil”, şi este alături de Turcia în spirit de solidaritate, a declarat marţi, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

El a făcut acest anunţ la finalul unei reuniuni a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, reuniune solicitată de Turcia, după ce un avion turcesc de vânătoare a fost doborât vineri de Siria deasupra Mediteranei.

”Consiliul Nord-Atlantic s-a reunit la cererea Turciei pentru a se consulta în cadrul Articolului 4 al Tratatului de la Washington care stipulează că ‘părţile se vor consulta de fiecare dată când, în opinia uneia dintre ele, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi este ameninţată’. Consiliul Nord-Atlantic a discutat doborârea unui avion turcesc de către Siria. Considerăm că acest act este inacceptabil şi îl condamnăm în termenii cei mai fermi. Acesta este încă un exemplu al ignorării de către autorităţile siriene a normelor internaţionale, păcii şi securităţii, precum şi a vieţii umane. Gândurile noastre în această perioadă dificilă sunt la cei din echipajul turcesc dispărut, la familiile lor şi la cei dragi lor. Vom continua să urmărim atent situaţia, cu mare preocupare, şi vom fi atenţi la evoluţiile de la graniţa de sud-est a NATO. Securitatea Alianţei este indivizibilă. Suntem alături de Turcia în spiritul unei solidarităţi solide”, a spus Rasmussen.

Oficialul NATO a precizat că discuţiile de marţi dintre cei 28 de ambasadori ai statelor aliate nu s-au purtat asupra Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, cel care prevede că un atac contra unui stat membru NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor ţărilor aliate (aşa-numita clauză ”toţi pentru unul, unul pentru toţi”).

Pe de altă parte, într-un discurs ţinut în faţa parlamentului turc, premierul Recep Tayyip Erdogan a afirmat că armata turcă ‘va răspunde la toate actele de încălcare a frontierei cu Siria’, menţionând că recent elicoptere siriene au intrat de cinci ori în spaţiul aerian turc.

”Regulile angajării forţelor armate turce s-au schimbat. Orice element militar care va prezenta un risc şi un pericol pentru securitate la frontiera turcă, provenind din Siria, va fi considerat o ţintă’ militară, a subliniat Erdogan, în faţa parlamentarilor de la Ankara.

Vicepremierul turc Bülent Arinç, purtător de cuvânt al guvernului de la Ankara, anunţase luni că Turcia va decide în zilele următoare dacă va sista exportul de energie electrică în Siria ca represalii la doborârea de către armata siriană, vineri, a unui avion F-4 de recunoaştere al aviaţiei turce.

Tudor Martalogu
corespondent Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!