Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Nicolae Timofti a rostit un discurs la SEECP şi a avut întrevederi cu trei preşedinţi

Publicat 22:54 | 15 iun. 2012 // Accente Info, Politică, Radar, Republica Moldova, RM-UE // 1.287 vizualizări

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a ţinut un discurs în faţa participanţilor la reuniunea Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), care s-a desfăşurat în capitala Serbiei, Belgrad, vineri, 15 iunie.

“Republica Moldova şi-a stabilit clar obiectivul de aderare la Uniunea Europeană. Am demarat un amplu proces de reformare şi modernizare, în conformitate cu principiile şi standardele europene. Încercăm să valorificăm şi toate oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic, în special pe dimensiunea bilaterală a cooperării cu Uniunea Europeană”, a spus, între altele, Nicolae Timofti.

Preşedintele Republicii Moldova a menţionat că „procesele care au loc în Europa de Sud-Est sunt foarte dinamice. Statele noastre au arătat, prin progresele pe care le-au realizat, voinţă politică şi ambiţie pentru alinierea la valorile şi principiile europene”.

„Vrem ca Europa de Sud-est să se consolideze ca o regiune a democraţiei, securităţii, stabilităţii, prosperităţii şi cooperării”, a subliniat Nicolae Timofti.

De asemenea, cu prilejul summit-ului SEECP, Nicolae Timofti a avut întrevederi bilaterale cu trei şefi de stat – preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, preşedintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, şi preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolić, informează Serviciul de presă al Preşedinţiei.

Elldor.Info precizează că din SEECP fac parte 11 state: Albania, Bosnia și Herţegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, România, Republica Moldova, Slovenia, Turcia.
SEECP, înființată în 1996, la iniţiativa Bulgariei, este unul dintre cele mai importante foruri politice regionale, care servește drept platformă de dialog cu Uniunea Europeană.
SEECP este o structură de cooperare regională neinstituţionalizată care şi-a propus să contribuie la consolidarea stabilității și securității în regiune, să ofere sprijin concret pentru perspectiva europeană şi euro-atlantică a statelor din Europa de Sud-Est.
Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al SEECP la 10 octombrie 2006, cu sprijinul puternic al României.

Elldor.Info

Discursul
domnului Nicolae TIMOFTI, Preşedintele Republicii Moldova,
la cel de-al XV-lea Summit al Şefilor de Stat şi/sau de Guvern ai statelor membre la
Procesului de Cooperare în Europa de Sud-est (SEECP)
(Belgrad, 15 iunie 2012)

Domnule Preşedinte Nikolic, Domnilor Preşedinţi, Domnilor Prim-miniştri,Domnilor Miniştri, Doamnelor şi domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi la Belgrad pentru a participa la cel de-al 15-lea Summit al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est. Vreau să felicit Serbia pentru asigurarea unei bune Preşedinţii în Exerciţiu a SEECP.

Dar înainte de toate, ţin să-l felicit pe preşedintele Tomislav Nikolic cu ocazia învestirii sale în funcţie, acum câteva zile. Doresc să îi mulţumesc domnului preşedinte pentru deosebita ospitalitate, iar întregii echipe a Preşedinţiei sârbe – pentru buna organizare a acestui Summit.

Procesului de cooperare în Europa de Sud-Est îi revine un rol deosebit în avansarea pe calea integrării europene a statelor membre ale SEECP. Succesele obţinute de partenerii din Balcanii Occidentali în procesul de aderare la Uniune sunt pentru Republica Moldova un punct de referinţă.

Republica Moldova şi-a stabilit clar obiectivul de aderare la Uniunea Europeană. Am demarat în ţara noastră un amplu proces de reformare şi modernizare, în conformitate cu principiile şi standardele europene. Încercăm să valorificăm şi toate oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic, în special pe dimensiunea bilaterală a cooperării cu Uniunea Europeană. Obiectivele cheie pe termen scurt ale politicii de integrare europeană ale Republicii Moldova sînt finalizarea negocierilor asupra Acordului de Asociere, care presupune asocierea politică şi integrarea economică, şi obţinerea unui regim de vize liberalizat cu Uniunea Europeană.

Procesele care au loc în Europa de Sud-Est sunt foarte dinamice. Statele noastre au arătat, prin progresele pe care le-au realizat, voinţă politică şi ambiţie pentru alinierea la valorile şi principiile europene. Vrem ca Europa de Sud-est să se consolideze ca o regiune a democraţiei, securităţii, stabilităţii, prosperităţii şi cooperării.

Am stabilit împreună o agendă foarte ambiţioasă pentru realizarea scopurilor noastre. Am reuşit să contribuim la implementarea cu succes pe parcursul a unui an şi jumătate a Programului Strategic de Lucru a Consiliului de Cooperare Regională pentru anii 2011-2013.

Vreau să mulţumesc dlui Hido BISCEVIC pentru activitatea desfăşurată în calitate de Secretar General al Consiliului Cooperare Regională. Cu certitudine vom consolida şi dezvolta în continuare realizările obţinute spre binele ţărilor şi popoarelor noastre. Felicitări noului Secretar General al Consiliului, dlui Goran Svilanovici, căruia îi doresc multe realizări.

Stimaţi colegi,

Închei prin a ura mult succes Macedoniei în calitate de viitor Preşedinte al SEECP, care ne-a reunit astăzi la Belgrad. Îmi doresc ca prin determinare şi ambiţie, să putem coopera şi cu această ţară prietenă, pentru beneficiul tuturor părţilor.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!