Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Nou pericol la nivel mondial: Boala Chagas

Publicat 21:20 | 02 iun. 2012 // Mapamond, Sănătate // 2.203 vizualizări

Cercetătorii din cadrul Universităţii Maryland avertizează că o nouă maladie, puţin cunoscută, poate deveni oricând o pandemie.

Boala Chagas, transmisă de unele insecte ce se hrănesc cu sânge, afectează deja milioane de oameni de pe continentul sud-american şi ameninţă să se răspândească la nivel global, potrivit Descopera.ro, care citează Fox News.

În stadiile incipiente, simptomele bolii pot fi asemănătoare cu cele provocate de o gripă.
În stadiile mai tardive, boala afectează grav sistemul nervos, cel digestiv şi cel cardiovascular.

În prezent, boala afectează circa 20 milioane de persoane, ceea ce a propulsat-o pe locul întâi în topul maladiilor infecţioase din America Latină.

Focarul principal al bolii Chagas este situat în America Latină, cele mai multe cazuri fiind raportate în Bolivia, Mexic, Columbia şi America Centrală.

La ora actuală există un număr de aproximativ 30.000 de cetăţeni ai SUA care au contractat deja boala, cele mai multe cazuri fiind raportate în Texas.

Există tratamente împotriva acestei afecţiuni, dar ele sunt, în general, inaccesibile populaţiei sărace afectate de boală.

Boala Chagas, la care experţii se referă ca la „SIDA Americilor”, este o maladie periculoasă transmisă de câteva specii de insecte hematofage (care se hrănesc cu sânge) din ordinul hemipterelor.

Boala este de fapt provocată de un parazit unicelular, denumit de specialişti Trypanosoma cruzi.

Odată contractată, boala poate trece neobservată timp de ani sau chiar decenii, dar provoacă, în timp, o serie de afecţiuni ale inimii, intestinelor şi esofagului.

Maladia a fost denumită după medicul brazilian Carlos Ribeiro Justiniano Chagas, cel care a descoperit-o în anul 1909.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!