Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

O cruce întru pomenirea Părintelui Sofian Boghiu se înalţă la Edineţ

Publicat 21:06 | 03 iun. 2012 // Republica Moldova, România, Social, Spiritualitate // 1.592 vizualizări

Foto: ziarullumina.ro

În centrul oraşului Edineţ, pe bulevardul principal, în faţa sediului Consiliului raional, se înalţă acum o cruce din piatră cu o înălţime de trei metri întru pomenirea Părintelui Sofian Boghiu.

Crucea a fost ridicată la iniţiativa Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români din Republica Moldova (Ascor.md) şi a fost sfinţită la 23 mai 2012 de un sobor de preoţi din România şi din Republica Moldova.

Marelui duhovnic (1912 – 2002) i-a fost acordat post-mortem titlul de “Personalitate de onoare a oraşului Edineţ”, prin dispoziţia primarului.

Oraşul Edineţ este acum reşedinţa raionului în care se află comuna Cuconeştii-Vechi, judeţul Bălţi, în care s-a născut, la 07.10.1912, Părintele Sofian Boghiu, precizează Elldor.Info.

“Evenimentul a fost prilejuit de un program mai extins al studenţilor creştini din Republica Moldova, consacrat recuperării memoriei unor personalităţi bisericeşti marcante, născute pe pământul românesc de dincolo de Prut, dar şi împlinirii a 100 de ani de la naşterea părintelui Sofian Boghiu (7 octombrie 1912 – 14 septembrie 2002).
În cadrul aceluiaşi proiect au mai fost ridicate cruci de piatră întru pomenirea mitropolitului Iosif Naniescu şi a lui Valeriu Gafencu.
Crucea din piatră, cu o înălţime de trei metri, închinată părintelui Sofian a fost realizată de un sculptor din Cluj, cu suportul familiei preotului Constantin Coman, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti”, scrie Iulian Rusanovschi în “Ziarul Lumina”.

La eveniment au participat primarul oraşului Edineţ, prof. Constantin Cojocari, reprezentanţi ai administraţiei municipale şi raionale, cadre didactice şi elevi de la şcolile din oraş şi membri ai ASCOR din Republica Moldova.
(Înregistrare video de la eveniment)

Sfinţirea crucii a fost urmată de o conferinţă, în sala de festivităţi a Liceului ruso-român din Edineţ, despre personalitatea Părintelui Sofian Boghiu şi despre importanţa părintelui duhovnicesc în Biserica Ortodoxă, ţinută de preotul prof. dr. Constantin Coman.

La conferinţă a fost prezentată şi lucrarea „Părintele Sofian” (652 pagini), apărută anul acesta în a doua ediţie revăzută şi adăugită la Editura Bizantină şi semnată de Constanţa Costea şi Ioana Iancovescu.

Câte un exemplar din această lucrare a fost oferit principalelor instituţii de cultură din oraş şi câtorva mănăstiri.
Participanţii la sfinţirea crucii au vizitat şi Mănăstirea Rudi (Rughi), unde părintele Sofian Boghiu a intrat ca frate în anul 1926 şi unde va fi instalată o placă comemorativă.

Elldor.Info relevă că Părintele Sofian Boghiu (1912 – 2002) s-a născut la 07.10.1912, în comuna Cuconeştii-Vechi, judeţul Bălţi.
În dimineaţa zilei de 14.09.2002, de ziua Înălţării Sfintei Cruci, stareţul Mănăstirii Antim (Bucureşti), părintele Arhimandrit Sofian Boghiu, a fost chemat la Domnul.

La 14 ani, a intrat ca frate de mănăstire la Schitul Rughi, jud. Soroca.
În anii 1958 – 1964 a fost deţinut politic, fiind condamnat la 15 ani de muncă silnică.
În vara lui 1958, a fost arestat şi închis, împreună cu alţi 16 intelectuali, clerici şi mireni, din cadrul mişcării spirituale “Rugul Aprins”.
Părintele Sofian cunoştea bine nu numai Filocalia, dar şi tâlcuirile ei adânci, din scrierile marilor duhovnici ruşi Ignatie Briancianinov, Teofan Zăvorâtul, Ioan de Kronştadt, pe care le răspândea în copii dactilografiate ori scrise de mâna credincioşilor de la Antim încă din primii ani ai stăreţiei sale (1950-1955).

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!