Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Oameni care au văzut monstrul roşu

Publicat 13:37 | 13 iun. 2012 // Accente Info, Politică, Radar, Republica Moldova, Social // 2.747 vizualizări

chisinau.md

O acţiune de comemorare cu depunere de flori a fost organizată miercuri dimineaţa, 13 iunie, la Piatra comemorativă din scuarul Gării Feroviare din Chişinău, în ziua în care se împlinesc 71 de ani de la primul val de deportări din RSS Moldovenească.

Potrivit informaţiilor Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 au fost deportate peste 22.600 de persoane, adulţi şi copii, de pe teritoriul actual al Republicii Moldova.

Potrivit datelor de arhivă citate de istorici, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, regimul sovietic a ridicat de la casele lor aproape 30 de mii (29.839) de persoane din Basarabia şi nordul Bucovinei. Dintre acestea, 5.479 au fost arestate, iar 24.360 au fost încărcate în vagoane de tren pentru transportarea vitelor şi deportate în Siberia şi Kazahstan.

În scuarul Gării Feroviare s-au adunat peste 200 de persoane, foşti deportaţi şi membri ai familiilor acestora.
Valentina Sturza, preşedintele Asociaţiei Deportaţilor din Moldova, şi alţi foşti deportaţi au vorbit despre amploarea şi cruzimea represiunilor staliniste, despre modul în care acestea le-au afectat copilăria, adolescenţa, iar ulterior întreaga viaţă. Mulţi şi-au pierdut părinţii pe meleaguri străine, crescând orfani.
Ca în fiecare an, foştii deportaţii au menţionat că averile confiscate de la familiile lor aşa şi nu le-au mai fost restituite, iar alocaţiile şi facilităţile acordate de către stat au fost neimportante.

pl.md

La Piatra comemorativă au depus flori premierul Vlad Filat, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, însoţiţi de reprezentanţi ai administraţiei centrale şi municipale, reprezentanţi ai Partidului Liberal, inclusiv preşedintele formaţiunii, Mihai Ghimpu, deputaţi şi miniştri din partea PL, membri de partid.

Nicolae Timofti a comemorat victimele deportărilor sovietice

Echipa primarului şi cea a PL au apărut împreună la eveniment, Dorin Chirtoacă fiind prim-vicepreşedintele acestei formaţiuni.

Primarul Dorin Chirtoacă a menţionat că şi bunicii săi pe linia tatălui au fost deportaţi, în cadrul celui de-al doilea val, în 1949.
Primarul Chişinăului a dat asigurări că problema deportaţilor se află continuu în vizorul administraţiei publice locale şi că anul acesta vor fi demarate lucrările de construcţie a Monumentului în memoria victimelor deportărilor.
În total, costul proiectului a fost estimat la aproximativ 10 milioane de lei, pentru 2012 fiind prevăzute 3 milioane de lei în Bugetul municipiului.
Monumentul va reprezenta o lucrare de mari dimensiuni – 3 metri înălţime şi 10 metri lungime.

Primăria Chişinău a acordat către data de 13 iunie ajutoare materiale a câte 500 de lei unui număr de 2.300 de foşti deportaţi care locuiesc în municipiu. Detalii: Victimele deportărilor staliniste vor primi alocații financiare unice

Elldor.Info

chisinau.md

Foto: Guvernul

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!