Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

OCEMN a adoptat Agenda economică pentru consolidarea parteneriatului în viitor

Publicat 02:58 | 27 iun. 2012 // Mapamond // 1.042 vizualizări

Şefii de stat şi de guvern reuniţi marţi, 26 iunie, la Istanbul pentru un summit aniversar al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră au adoptat agenda pentru consolidarea parteneriatului în cadrul OCEMN.

Documentul stabileşte o foaie de parcurs privind cadrul de lucru pentru acţiunile comune necesare pentru a oferi un nou impuls redresării economice în regiune în următorii ani în vederea consolidării dimensiunii economice a organizaţiei prin iniţiative şi acţiuni orientate spre proiecte.

Cele 12 state membre ale OCEMN consideră că numeroasele resurse umane şi naturale de care beneficiază le vor ajuta să-şi intensifice eforturile concertate pentru a îndeplini obiectivele în zonele de interes comun.
Şefii de stat şi de guvern s-au angajat de asemenea să crească substanţial comerţul şi investiţiile în cadrul OCEMN şi să promoveze mai mult parteneriatul public-privat.

„Pe baza evoluţiilor globale şi regionale este important să creăm o nouă viziune pentru ca OCEMN să fie mai vizibilă şi eficientă”, a declarat preşedintele turc Abdullah Gül la finalul Summitului OCEMN, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu noul preşedinte sârb, Tomislav Nikolic. Cei doi lideri au coprezidat summitul de marţi, care a marcat împlinirea a 20 de ani de la crearea organizaţiei, ţările lor deţinând în acest an preşedinţia consecutivă a OCEMN – Serbia în prima jumătate a anului, iar Turcia începând cu 1 iulie.

„Noua agendă economică este importantă pentru a face ca OCEMN să fie mai funcţională şi pentru a asigura că resursele naturale şi umane din regiune sunt folosite mai eficient”, a declarat Abdullah Gül.

Toate ţările şi-au reiterat angajamentul de a-şi îndeplini responsabilităţile pentru a realiza obiectivele stabilite până în 2020, a mai spus preşedintele turc, adăugând că declaraţia adoptată marţi “va contura viitorul regiunii Mării Negre”.

Conform declaraţiei finale, cele 12 state membre OCEMN s-au angajat să-şi consolideze cooperarea cu Organizaţia Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, precum şi cu alte organizaţii, instituţii şi iniţiative internaţionale şi regionale în vederea creşterii potenţialului regiunii Mării Negre.

Şefii de stat şi de guvern au confirmat totodată importanţa stabilirii unei relaţii strategice între OCEMN şi UE. „Salutăm recentele evoluţii pozitive în interacţiunea OCEMN-UE şi invităm UE să-şi implementeze angajamentele anterioare prin identificarea uneltelor comune şi dezvoltarea sinergiilor, în interesul comun al unei creşteri sustenabile, al păcii şi al stabilităţii în regiune”, se precizează în declaraţie.

În acest context, preşedintele sârb Tomislav Nikolic a subliniat la rândul său că statele membre OCEMN trebuie să consolideze cooperarea cu UE, “care nu a fost folosită la întregul său potenţial”.

Pe de altă parte, statele membre au recunoscut progresele înregistrate până acum în implementarea principalelor proiecte de infrastructură ale organizaţiei privind dezvoltarea Autostrăzii inelare a Mării Negre şi magistralele maritime ale Mării Negre. Totuşi, declaraţia le cere autorităţilor naţionale competente să accelereze realizarea acestor proiecte pentru a se obţine rezultate tangibile.

OCEMN este cea mai veche formă de cooperare în regiunea Mării Negre. Bazele ei au fost puse în 1992, când liderii a 11 state – Turcia, România, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Georgia, Azerbaidjan, Armenia şi Grecia – au semnat, la Istanbul, “Declaraţia de la Bosfor”.
Iniţiativa structurii aparţine Turciei, iar cele 11 state care au semnat declaraţia din 1992 sunt state fondatoare. Serbia s-a alăturat în 2001. Sediul Secretariatului Permanent Internaţional OCEMN este la Istanbul.

Statele membre OCEMN acoperă o zonă de aproximativ 20 de milioane de kilometri pătraţi, având o populaţie totală de 340 de milioane de persoane.

Corespondenţă Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!