Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Tranzitul planetei Venus peste discul Soarelui. Se repetă abia în 2117 (video)

Publicat 04:22 | 06 iun. 2012 // Elldorscop, Radar, Ştiinţă // 1.717 vizualizări

Tranzitul planetei Venus peste discul Soarelui şi transmisiunea NASA în direct s-au încheiat. La sfârşitul articolului – poze şi video.

Tranzitul planetei Venus peste discul Soarelui se produce în dimineaţa zilei de miercuri, 6 iunie.
Fenomenul a început la 1:05, ora României, şi se va încheia la 7:55. Venus se vede ca un punct negru ce traversează discul Soarelui.

Evenimentul astronomic poate fi urmărit în direct pe Internet, pe site-ul NASA: Venustransit.nasa.gov/transitofvenus.

Este un fenomen rar, care va mai fi vizibil abia peste 105 ani, în 2117, la 11 decembrie.
Observatorul Astronomic Galaţi a prezentat publicului o imagine cu tranzitul lui Venus (foto) peste discul Soarelui făcută în noaptea de 5 spre 6 iunie de către telescopul spaţial “Solar Dynamics Observatory”, conceput special pentru observarea Soarelui.

Din zona noastră geografică, ar trebui să fie vizibilă partea finală a tranzitului, la răsăritul Soarelui, de la orele 5:30 până la aproximativ ora 8:00.
Trebuie să avem un orizont estic liber de orice obstacol, clădiri sau dealuri, pentru a putea vedea Soarele în primele ore ale dimineţii.

În mare parte a României, vremea este nefavorabilă observării acestui fenomen, potrivit specialiştilor de la Galaţi.
Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) organizează în dimineaţa zilei de 6 iunie, la ieşirea din Târgovişte, la Mănăstirea Dealu, o tabără de observare a fenomenului astronomic, la care accesul publicului este gratuit.

Pentru observarea Soarelui, este recomandată utilizarea filtrelor de protecţie, inclusiv ochelarii pentru eclipsă sau filtre de sudură cât mai închise la culoare.
”Nu priviţi Soarele cu ochiul liber sau prin obiecte neadecvate (CD-uri, dischete, ochelari de soare, folie de aluminiu), cu atât mai mult prin instrumente optice neprotejate adecvat pentru că riscaţi să vă pierdeţi definitiv vederea”, se arată într-un comunicat al SARM, o organizaţie neguvernamentală cu sediul central la Târgovişte.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Foto: NASA

venustransit.gsfc.nasa.gov

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!