Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Primul tren modernizat din Republica Moldova – banchete confortabile, ecrane TV şi Internet (galerie foto)

Publicat 19:09 | 05 Jun 2012 // Economie, Radar, Republica Moldova, Social // 1,937 vizualizări

Foto: MTID

Primul tren modernizat al Republicii Moldova (fost Diesel D1, de producţie ungară) a fost prezentat marţi, 5 iunie, la Gara Feroviară din Chişinău.
Modernizarea garniturii în România a costat 2,2 milioane de euro – 45% din preţul unui tren nou.

Trenul, cu patru vagoane, poate dezvolta până la 140 de kilometri pe oră. Pasagerii vor avea parte de banchete confortabile, vor putea privi televizorul şi vor beneficia şi de acces la Internet.
De asemenea, garnitura este dotată cu o rampă destinată persoanelor cu afecţiuni locomotorii.

Trenul are un vagon de clasa I, iar celelalte trei sunt de clasele II şi III.
“Este dotat cu scaune confortabile, pentru un total de 267 de locuri, aer condiţionat, toalete igienizate, geamuri termopan, acces la Internet, televizoare, uşi automate şi un sistem care îi va informa pe călători despre opririle care urmează”, a precizat Directorul General al CFM, Vitalie Strună.

Cheia de la locomotivă a fost înmânată, în cadrul unei ceremonii oficiale, de ministrul Transporturilor, Anatol Șalaru. La festivitate au participat şi reprezentanţi ai S.A Remar, din Pașcani, România, responsabili de reutilarea trenului, miniştri moldoveni, deputaţi, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca.

Trenul va fi testat timp de două săptămâni, după care va circula pe traseul Tighina (Bender) – Ocniţa. Preţul unui billet pe această distanţă nu va depăşi 70 de lei.
Până la Ungheni, călătoria nu se va scumpi cu mult, comparativ cu preţul actual, de 9 lei.

Restaurarea primului tren-prototip a fost realizată din mijloacele financiare ale CFM şi uzinii din Paşcani. Ministerul Transporturilor a planificat în total modernizarea a 14 garnituri. Următoarele trenuri renovate vor fi aduse în Republica Moldova la o distanţă de 45 de zile fiecare.

Evenimentul urma să se încheie cu un fourchette, la Gara Feroviară.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Foto: chisinau.md

Lasă un comentariu


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!