Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Iniţiativă legislativă PL: Paşapoartele sovietice schimbate până la 1 iulie 2013

Publicat 22:06 | 09 iul. 2012 // Politică, Radar, Republica Moldova, Social // 951 vizualizări

Deputaţii Partidului Liberal (PL) Valeriu Munteanu şi Ion Hadârcă propun, într-o iniţiativă legislativă înregistrată la 9 iulie în Parlament, ca cetăţenii Republicii Moldova posesori ai paşapoartelor de tip sovietic să-şi perfecteze obligatoriu buletine de identitate până la 1 iulie 2013.

Iniţiativa legislativă presupune modificarea Legii privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte.

Potrivit Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor al Republicii Moldova, peste 260.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova continuă să deţină şi să utilizeze paşapoarte de tip sovietic (modelul anului 1974).

Deputaţii liberali argumentează că respectivul proiect de lege va “corecta o lacună juridică perpetuată pe parcursul fostelor guvernări şi va readuce la normalitate procesele administrative de evidenţă a populaţiei în vederea înlesnirii integrării europene”.

“Această stare anacronică, când la mai bine de 20 de ani de la declararea Independenţei, peste 8% din populaţia republicii continuă să folosească actele de identitate ale unui stat inexistent/defunct, impune o reglementare stringentă”, menţionează deputaţii liberali.

Reuters/europalibera.org

Preschimbarea paşapoartelor sovietice cu buletine de identitate noi se va face gratuit, având în vedere eliberarea gratuită a buletinelor de identitate pentru documentarea iniţială şi chiar perfectarea actelor de identitate la domiciliul persoanei incapabile de a se deplasa.
Deputaţii liberali menţionează, în nota informativă, despre avantajele uniformizării actelor de identitate, care sunt incontestabile.
Este vorba despre evitarea câmpurilor echivoce din formularele tipizate, suprimarea registrelor incoerente, evidenţa mai corectă a cetăţenilor şi alegătorilor ş.a.”, precizează Serviciul de presă al PL.

Elldor.Info

3 Comentarii

 1. ana spune:

  ce le trebuie celor 8% (care sunt preponderent virstnici de peste 65-70 ani? buletine noi. Bunica mea are 90 ani, si nu-i arde ei de buletinele astea, chiar si la domiciliu perfectate, pentru ca se roaga sa moara, sa nu mai vada mizeria si batjocura actualei conduceri. sa va fie rusine, argumentele pe care le-ai adus nu fac nici 2 bani: „evitarea câmpurilor echivoce din formularele tipizate, suprimarea registrelor incoerente, evidenţa mai corectă a cetăţenilor şi alegătorilor ş.a.” erori au fost, sunt si vor fi, fie ele intentionate sau nu, asa ca lasati batrinii in pace sa traiasca linistiti cit le-a mai ramas, dar nu-i mai chinuiti cu perfectarea acestor acte

 2. Elldor.Info spune:

  Peste 260.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova au paşaport sovietic, nu o singură femeie „care se roagă să moară”.

  • ana spune:

   cei 260 mii sunt pensionari, majoritatea din ei sunt bolnavi, traiesc in saracie.
   ce avantaje ii va oferi statul cu acest nou act de identitate? pensie mai mare? ajutor social si moral mai bun decit pina acum? nu cred … e doar un PR ieftin al liberalilor si nimic mai mult, ce fac ei nu e grija pentru popor, ci bla-bla-bla
   iar datele prezentate de MTIC nu inseamna ca sunt si reale, nu este exclus ca o parte buna din cei 8% deja au si decedat, sunt cunoscute cazurile in ce mod tine evidenta populatiei IS „Registru”

Lasă un comentariu

Trebuie să fii Logat pentru a comenta.

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!