Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Patriarhul României a împlinit 61 de ani

Publicat 07:48 | 23 iul. 2012 // Accente Info, Mapamond, Radar, România, Spiritualitate // 1.352 vizualizări

Foto: Silviu Dascălu, ziarullumina.ro

Moment marcat prin rugăciune la Mănăstirea Caraiman din judeţul Prahova

Ziua de ieri (duminică, 22 iulie) a fost una de sărbătoare pentru Patriarhia Română, în această zi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împlinind 61 de ani de viaţă.

Momentul a fost marcat prin rugăciune la Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” din Caraiman, alături de Preafericirea Sa aflându-se în slujire şi Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La momentul aniversar au participat, pe lângă soborul de arhierei, preoţi şi diaconi, şi numeroşi credincioşi care au dorit să-l felicite pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, dar şi alţi pelerini veniţi special pentru a se ruga în sfânta mănăstire de sub crucea de la Caraiman.

Mulţi dintre credincioşi au sosit de la primele ore ale dimineţii şi au participat la slujbele mănăstirii, apoi au asistat la Sfânta Liturghie săvârşită de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

După Sfânta Evanghelie, Preafericitul Părinte Daniel a tâlcuit credincioşilor învăţăturile ce reies din pericopa citită, în care se istorisesc vindecările săvârşite de Mântuitorul asupra a doi orbi şi a unui demonizat în Capernaum.

Referindu-se la vindecările evocate în pericopa citită, Preafericitul Părinte Daniel a explicat că atunci când cerem ceva de la Dumnezeu trebuie să o facem cu credinţă. Că trebuie să fim oameni ai rugăciunii stăruitoare, aşa cum au fost cei doi orbi, dar să ne şi arătăm recunoştinţa pentru binefacerile primite.

„Recunoştinţa este cea mai mare virtute a omului când exprimă iubirea sa faţă de binefăcătorii lui. Se spune în popor că recunoştinţa este floare rară. Foarte adesea tinerii nu mai mulţumesc părinţilor că i-au născut şi i-au crescut, studenţii nu mai mulţumesc profesorilor, o mulţime de vecini nu mai mulţumesc celor care i-au ajutat când erau în nevoie. Ţinem minte mai mult răul pe care ni-l face cineva decât binele pe care l-am primit de la Dumnezeu prin oamenii care ne-au ajutat. Aceşti orbi ne arată însă că recunoştinţa trebuie mărturisită. În primul rând să mulţumim lui Dumnezeu pentru darurile primite. Pentru faptul că avem vedere, că avem auz, că putem vorbi, că ne putem mişca. Nu ştim cât de mari sunt darurile sănătăţii, decât atunci când nu o mai avem. Nu ştim că avem inimă, decât atunci când se îmbolnăveşte. Orbii vindecaţi ne învaţă să vedem duhovniceşte mai bine”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Totodată, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a îndemnat să ne ajutăm semenii, să îi ajutăm pe cei care au nevoie de sprijinul nostru, pentru ca să devenim mâini lucrătoare ale Mântuitorului în lume.

„Se cuvine ca noi, după ce ascultăm Evanghelia, să nu uităm pe cei care sunt săraci, necăjiţi, bolnavi. Să vizităm bolnavii după putinţă, iar dacă nu putem ajunge la ei, să ne rugăm pentru ei, să trimitem un bănuţ pentru medicamente, pentru că în multe feluri putem ajuta. Şi când ajutăm pe cei care se roagă Lui Dumnezeu să îi ajute, noi devenim mâinile iubirii milostive a Lui Hristos. Devenim trupul tainic al Lui Hristos”, a mai arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Felicitări pentru aniversarea zilei de naştere

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a vorbit credincioşilor despre importanţa acestei zile pentru Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, dar şi pentru noi, membrii Sfintei Biserici.

„Astăzi, la Sfânta Liturghie am înălţat rugăciuni către bunul şi milostivul Dumnezeu alături de Preafericirea Sa cu mulţumire şi recunoştinţă pentru darul vieţii. Sunt convins că în timpul Sfintei Liturghii s-a înălţat către Dumnezeu, mulţumindu-i pentru darul vieţii, dar şi pentru multele daruri cu care l-a înzestrat şi pe care, încă din copilărie, a ştiut să le cultive cu o voinţă tenace şi să le pună în slujirea Bisericii şi a semenilor”, a arătat Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, care a mai adăugat şi că această zi este un prilej „binecuvântat de reflecţie şi meditaţie asupra anilor şi etapelor vieţii pe care le-a parcurs ca elev, ca student, ca doctorand, ca profesor, până când Dumnezeu l-a chemat la cea mai înaltă slujire, demnitatea arhierească, slujire pe care a înţeles să o îndeplinească cu tot devotamentul, cu toată credincioşia şi cu toată dragostea faţă de tot poporul român cel binecredincios”, a mai adăugat Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul.

Totodată, a oferit din partea Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc al Patriarhiei Române şi din partea Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor o icoană a Sfintei Treimi, o reproducere a icoanei realizate de Andrei Rubliov, precum şi un buchet de flori.

La final, Preafericitul Părinte Daniel a mulţumit pentru urările şi darurile făcute, aducând în acelaşi timp mulţumiri părinţilor trupeşti pentru că l-au născut şi crescut cu credinţă în Dumnezeu, părinţilor duhovniceşti, profesorilor pe care i-a avut şi tuturor colaboratorilor Preafericirii Sale, dar şi credincioşilor şi credincioaselor care împreună transmit mai departe dreapta credinţă primită de la moşi şi strămoşi.

„Din milostivirea lui Dumnezeu trăim pe pământ şi de modul în care trăim pe pământ şi săvârşim faptele bune ale credinţei depinde fericirea noastră veşnică, cerească. Este o mare binecuvântare când ne întâlnim în biserici noi, în mănăstiri ctitorite recent sau mănăstiri vechi restaurate recent. Toate acestea arată credinţa jertfelnică a poporului român care a descoperit în cruce, în răbdarea cu gândul la Hristos sursa de putere spirituală de a înfrunta necazurile fără a dispera”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La final, credincioşii au oferit flori Patriarhului României, urându-i împreună cu soborul de slujitori „La mulţi ani”, iar ei au primit la rându-le, în semn de binecuvântare, iconiţe cu Maica Domnului.

Silviu Dascălu
Ziarul Lumina

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!