Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Simbolurile comuniste au fost scoase în afara legii. PCRM va contesta decizia la Curtea Constituţională

Publicat 17:57 | 12 Jul 2012 // Politică, Radar, Republica Moldova // 817 vizualizări

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în şedinţa din 12 iulie, cu voturile a 53 de deputaţi AIE, după dezbateri îndelungate cu participarea deputaţilor comunişti, două proiecte care au provocat indignarea Partidului Comuniştilor, ambele propuse de Partidul Liberal şi prezentate plenului de Mihai Ghimpu.

Este vorba despre o hotărâre a Parlamentului care condamnă regimul totalitar comunist din RSS Moldovenească şi interzice simbolurile comunismului şi o modificare la Legea cu privire la partide prin care este interzisă utilizarea în scopuri politice şi de propagandă a simbolurilor şi atributelor partidelor dictatoriale.

Sunt interzise implicit simbolurile comuniste – secera şi ciocanul, pe care şi le-a asumat Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) condus de Vladimir Voronin.

Modificarea la lege ar urma să intre în vigoare la 1 octombrie 2012.

Dintre deputaţii AIE, parlamentarul PLDM Chiril Lucinschi, fiul ex-preşedintelui moldovean Petru Lucinschi, s-a abţinut de la vot, argumentând că “este nevoie de un proiect mai complet, care să vizeze toate regimurile totalitare”.
De asemenea, deputaţii desprinşi din Partidul Comuniştilor, inclusiv socialiştii, nu au sprijinit proiectele.

După vot, deputaţii comunişti au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat presei că partidul său va ataca la Curtea Constituţională legea cu privire la condamnarea crimelor regimului comunist.
În plenul şedinţei, Vladimir Voronin a apreciat că proiectele au ca scop eliminarea formaţiunii sale de pe scena politică.
“Aveţi soveste!” şi “este un idiotism”, le-a spus, între altele, liderul PCRM deputaţilor din AIE.

Vladimir Voronin a rămas cu pixul (foto)

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!