Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Sunt nimicite sute de tone de muniţii din depozitele Armatei Naţionale a Republicii Moldova

Publicat 15:55 | 20 iul. 2012 // Radar, Republica Moldova, Social // 1.345 vizualizări

Foto: Ministerul Apărării

Circa 600 tone de muniţii din dotarea Armatei Naţionale, fabricate în anii 1960-1980, vor fi casate în cadrul Programului de reducere a riscului de explozie la depozitele de muniții, implementat de Ministerul Apărării al Republicii Moldova în colaborare cu organizaţia nonguvernamentală “Norwegian Peoples Aid”.

În urma lichidării muniţiilor stocate la depozitele militare va fi redus riscul unei explozii necontrolate şi ridicat nivelul de siguranţă a locului de păstrare, a declarat colonelul Andrei Şarban, locţiitorul şefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale pentru asigurarea resurselor, citat de Serviciul de presă al Ministerului Apărării.

„Prin urmare, zona unde se păstrează muniţiile devine mai sigură pentru populaţia civilă din preajmă, precum şi pentru personalul militar implicat în diferite activităţi. Tot personalul militar implicat în acest proces a fost instruit conform normelor internaţionale, iar metodele folosite de efectiv la procesare urgentează verificarea şi evidenţa muniţiilor”, a menţionat Şarban.

Lee Moroney, manager în Departamentul Muniţii şi Armament din cadrul „Norwegian People’s Aid”, a apreciat contribuţia OSCE şi a altor structuri europene la implicarea în proiecte de acest gen.

“Sperăm că vom avea parte şi în continuare de susţinerea internaţională în nimicirea muniţiilor din alte depozite ale Armatei Naţionale. Ministerul Apărării depune un efort enorm pentru ca procesul de reducere a riscului de explozie să meargă mai departe în conformitate cu standardele internaţionale”, a menţionat Lee Moroney.

În cadrul primului proiect, care s-a desfăşurat în perioada 7 mai – 15 iunie 2012, au fost casate aproximativ 90 de tone de muniţii cu termenul tehnic expirat. De asemenea, au fost nimicite aproximativ 12 tone de muniţii considerate ca prezentând pericol iminent de explozie.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a semnat în luna mai 2012 Memorandumul de înţelegere cu organizaţia nonguvernamentală „Norwegian People’s Aid”. Documentul prevede realizarea unui program de reducere a riscului de explozie la depozitele de muniţii ale Armatei Naţionale.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!