Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Zmeura – fructul-bijuterie ce prelungeşte tinereţea şi vindecă numeroase afecţiuni

Publicat 18:51 | 01 iul. 2012 // Accente Info, Elldorscop, Radar, Sănătate // 3.964 vizualizări

flamela.com

Zmeura este un fruct cu proprietăţi reîntineritoare foarte puternice – conţine peste 20 de substanţe cu efect antioxidant.

Efectele antioxidante ale zmeurei sunt de 1,5 ori mai intense decât ale căpşunelor, de 3 ori mai intense decât ale kiwi şi de 10 ori mai puternice decât ale tomatelor, potrivit unui articol semnat de Ilie Tudor în “Formula As”.

Autorul compară zmeura cu o “bijuterie compusă din bobiţe de culoarea rubinului, îmbinate în mod măiestrit şi dăruite cu o aromă inconfundabilă”.

“Să te vindeci mâncând, iată un semn minunat că acolo, sus, cineva ne iubeşte!”, exclamă Ilie Tudor.

Dar, atenţie, vorbim despre zmeura de pădure, zmeura pe care o cunoaştem din copilărie, cea care creşte în grădinile noastre, nu despre cea de import pe care o găsim în magazine, în cutii de plastic, inclusiv în stare congelată.

Zmeura conţine mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, toate în forme uşor asimilabile, vitaminele A, B1, B2, D şi P, dar mai ales vitamina C.

La fel ca în cazul majorităţii fructelor, doza minimă pentru a obţine beneficii de pe urma zmeurei este de 150 de grame pe zi.

Cura cu zmeură: Se consumă, înainte de fiecare masă, 150-300 g de fructe pe stomacul gol, vreme de 12 zile la rând. Nu se mănâncă apoi nimic minimum o oră. Dacă este mâncată cu zahăr, nu mai are efect binefăcător în cazul diabetului şi al ulcerului.

Femeile gravide nu ar trebui să consume mai mult de 100 de grame de zmeură pe zi. Persoanelor care suferă de colită de fermentaţie sau de sindromul colonului iritabil le este recomandat să consume cu prudenţă zmeură, în doze mici la început, pentru a preveni eventualele deranjamente intestinale.

Zmeura le este recomandată şi diabeticilor. Deşi conţine un procent destul de ridicat de zaharuri, administrarea în doze de 150-200 de grame zilnic nu duce la creşteri notabile ale glicemiei. Mai mult, zmeura stabilizează glicemia, stimulează pancreasul (atât secreţia endocrină, cât şi cea exocrină), stimulează diureza şi normalizează valorile colesterolului.
Tratamentul cu zmeura este foarte eficient pentru prevenirea complicaţiilor cardiovasculare ale diabetului, dacă se renunţă la consumul de carne şi se mănâncă preponderent legume şi fructe.

Siropul de zmeură se prepară în felul următor: Fructele se spală foarte bine, se zdrobesc cu o furculiţă, se pun într-un tifon cu ochiuri fine şi se storc, obţinându-se un suc limpede.
Peste acest suc se adaugă miere de albine (3 pahare de miere la un pahar de suc) şi se amestecă foarte bine, după care se lasă să se omogenizeze vreme de 7 zile.
Se consumă ca sirop, cu linguriţa, sau cu apă, ca băutură răcoritoare.

Siropul de zmeură se consumă în afecţiuni pulmonare, sensibilitate la răceli, răguşeală – câte 4-6 linguri zilnic.
Acest sirop din suc de zmeură şi miere, precum şi ceaiul de zmeură îndulcit cu miere sunt remedii salvatoare pentru persoanele care îşi solicită foarte mult coardele vocale (profesorii, cântăreţii, conferenţiarii etc.).

raspberries.us

Ceaiul de zmeură: Se culeg vârfurile crenguţelor (tufelor) de zmeură – fructe şi câteva frunzuliţe. Din ele se fac mici bucheţele, care se pun la uscat în locuri foarte bine aerisite. După uscare, se mărunţesc şi se prepară un ceai gustos, cu proprietăţi vindecătoare verificate de-a lungul anilor.
Modul de preparare: 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun într-o cană de apă clocotită şi se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasă 15 minute să se racească şi se filtrează. Se beau 2-4 căni pe zi.

Obezitate, îngrăşare – cura cu zmeură, făcută o perioada cât mai lungă de timp, are efecte uimitor de puternice pentru reglarea greutăţii corporale. Secretul constă în faptul că, în cantităţi mai mari (peste 200 g), zmeura taie pofta de mâncare, reducând chiar secreţiile gastrice şi „anesteziind” foamea, inclusiv dorinţa de dulce. Un oligoelement conţinut de zmeură – manganul – creşte rata metabolismului.

Graviditate – o cană de ceai de zmeur zilnic este un remediu excelent în timpul gravidităţii, fiind considerat de unii specialişti drept cel mai bun ceai în timpul sarcinii. Ceaiul de zmeură previne stările de greaţă, hemoragiile, reduce durerile şi ajută, se pare, chiar la păstrarea sarcinii.

Ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundentă – ceaiul de frunze şi fructe de zmeur face adevărate minuni în această categorie de afecţiuni. Tulburări grave de ciclu menstrual, care nu au răspuns la nici o altă formă de tratament, au fost înlăturate în câteva săptămâni cu 3-4 căni de ceai de zmeur consumate zilnic.

Constipaţie – fibrele alimentare din zmeură acţionează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. Acizii organici şi zaharurile complexe din aceste fructe ajută la normalizarea florei intestinale. Pentru a scăpa de constipaţie, se consumă, cu 30 de minute înaintea micului dejun şi a cinei, câte o porţie consistentă (cel puţin 100 de grame) de zmeură, eventual, cu puţină miere lichidă şi câteva linguri de iaurt. Tratamentul durează cel puţin 10 zile şi poate fi reluat, după o pauză de 4 zile, dacă simţim nevoia.

Adjuvant în cistită, pielonefrită, prostatită – cura de zmeură catalizează vindecarea acestor boli. Zmeura stimulează diureza, măreşte capacitatea naturală de apărare a organismului în faţa infecţiilor bacteriene, reduce senzaţiile de usturime la nivelul aparatului reno-urinar.

Adjuvant în reumatism – fenolii, precum şi acidul salicilic (substanţă asemănătoare aspirinei) din fructele de zmeur reduc inflamaţia articulară, calmează durerile, ajută la recăpătarea mobilităţii articulare.

Boala canceroasă – anumite substanţe conţinute de zmeură (fenoli) au un puternic efect anti-oxidant, împiedicând apariţia mutaţiilor şi malignizarea celulelor din organismul uman. Totodată, studii efectuate în China şi în Statele Unite ale Americii evidenţiază că cei care consuma frecvent fructe cum ar fi zmeura, cireşele roşii şi negre, murele, afinele, căpşunile, coacăzele negre au un risc mult mai scăzut de a face cancer.

Alergie – zmeura este o sursă foarte bună de quercitină, o substanţă care diminuează reacţia alergică, având efect antihistaminic şi imunomodulator.

Imunitate scăzută – zmeura şi ruda sa apropiată, murul, sunt doi stimulatori excepţionali ai imunităţii.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!