Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

23 august 1944, ziua care „a scurtat războiul”

Publicat 17:52 | 23 aug. 2012 // Cultură // 1.104 vizualizări

Trupe ruseşti pe străzile Bucureştiului în septembrie 1944

La 23 august 1944 România trecea în tabăra Aliaţilor în cel de-al doilea război mondial, denunţând alianţa cu Germania. Data de 23 august a devenit apoi ziua naţională a României comuniste.

Data de 23 august 1944 a marcat răsturnarea guvernului condus de mareşal Ion Antonescu în România, la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial, în decursul căruia armata română se aliase cu Germania nazistă.

România a întors armele împotriva fostului aliat şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei.

Regele Mihai I l-a demis şi arestat pe mareşalul Ion Antonescu, conducătorul statului şi preşedintele Consiliului de Miniştri.

Regele Mihai I (stânga) şi mareşalul Ion Antonescu (dreapta) pe frontul din Basarabia în anul 1944

Actul de la 23 august 1944 a fost realizat de către o coaliţie formată din regele Mihai I, partidele democratice interbelice, liberal, ţărănist şi social-democrat, dar şi comunişti, aliate în Blocul Naţional Democrat şi mai mulţi ofiţeri superiori ai armatei, precum generalul Constantin Sănătescu.

Scopul principal al înlăturării guvernului Antonescu de la putere era trecerea imediată a ţării de partea Aliaţilor şi încetarea războiului împotriva acestora.

Semnificaţia istorică a momentului este dublată, potrivit mai multor istorici, de faptul că decizia de a întoarce armele împotriva Germaniei naziste ar fi scurtat războiul cu cel puţin şase luni şi ar fi salvat vieţile a sute de mii de persoane.

Regele Mihai I a fost recompensat la acea vreme cu Ordinul Victoria acordat de URSS, în urma reorientării României pe scena geopolitică, totuşi a fost obligat la câţiva ani după să abdice şi să părăsească ţara.

În 2005, la ceremoniile organizate la Moscova pentru a marca victoria din 1945 împotriva nazismului, regele Mihai I a fost decorat de preşedintele rus de atunci, Vladimir Putin, cu medalia aniversara a evenimentului.

La începutul lunii mai 2011, regele Mihai I, conducătorul coaliţiei care a luat locul guvernului condus de Ion Antonescu în 1944, a primit la Palatul Elisabeta din Londra distincţia „The Freedom of the City of London” din partea Guild of Freemen of the City of London şi a fost omagiat de oficialii britanici pentru rolul jucat la 23 august 1944.

„Curajul dumneavoastră din anul 1944, de a pune capăt regimului mareşalului Antonescu, va dăinui în istorie ca una dintre cele mai mari realizări ale vreunui monarh.

„Pentru ceea ce aţi reuşit în perioada voastră de domnie – scurtată de împrejurările nefericite – mulţi dintre noi, astăzi, familiile şi prietenii noştri vă datorează existenţa. Acţiunile domniei voastre au salvat mii şi mii de vieţi, au scurtat războiul cu cel puţin şase luni”, a spus fostul lord primar al City of London (districtul financiar al Londrei), sir Arthur Gavyn.

Parada militară la 23 august 1945

23 august, declarată Zi naţională

Data de 23 august a fost ulterior asociată cu Ziua naţională a României comuniste, fiind organizate manifestări sociale de amploare pentru a sărbătorii eliberarea României de forţele naziste.

Ziua naţională a fost sărbătorită pe 23 august până după revoluţia din 1989.

Mai mult de patru decenii, până la căderea regimului comunist, ziua de 23 august a fost serbată cu parade militare, defilări şi spectacole grandioase ţinute pe marile stadioane ală ţării.

Elevi, muncitori, agricultori şi intelectuali repetau săptămâni întregi pentru o paradă care dura câteva ore.

Treptat semnificaţia iniţială a zilei s-a pierdut, momentul fiind acaparat de comunişti pentru a marca cu fast „propăşirea comunismului” şi „idealurile muncitoreşti” ale poporului român dar şi pentru a omagia „conducătorii iubiţi”.

Paradă la 23 august 1989

Florin Matei
Radio România Actualităţi

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!