Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Japonia a comemorat victimele atacului nuclear american de la 9 august 1945 asupra Nagasaki

Publicat 17:24 | 09 aug. 2012 // Mapamond // 852 vizualizări

Nagasaki comemorează tragedia nucleară de acum 67 de ani

Autorităţile nipone au pledat pentru independenţă faţă de energia nucleară, joi, 9 august, la ceremoniile organizate cu ocazia împlinirii a 67 de ani de la atacul atomic american asupra oraşului Nagasaki, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Cei aproximativ 5.900 de participanţi la solemnitatea de la Nagasaki au păstrat un moment de reculegere în amintirea victimelor tragediei nucleare, apoi s-a dat citire mesajului adresat de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

În alocuţiunea sa, primarul metropolei nipone Tomihisa Taue a lansat un apel la eliberarea Japoniei de „temerile sale nucleare”.
El le-a cerut autorităţilor centrale să întreprindă măsuri concrete privind politica energetică a ţării pentru crearea unei „societăţi care să nu se mai teamă de radioactivitate”.

Tomihisa Taue a omagiat cele 74.000 de victime ale atacului nuclear american de la 9 august 1945 asupra Nagasaki, asociind în alocuţiunea sa persoanele care au avut de suferit în urma dezastrului produs în martie anul trecut la centrala atomoelectrică Fukushima.

Ceremonia s-a desfăşurat în apropierea locului în care a căzut bomba americană „Fat Man”.

Bombardarea oraşului Nagasaki, produsă la trei zile după un atac similar asupra metropolei nipone Hiroshima (sud-vest) soldat cu 14.000 de morţi, a accelerat capitularea ţării la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru prima dată, la o asemenea ceremonie a participat şi un membru al familiei preşedintelui american Harry Truman, care a decis primele atacuri nucleare asupra Japoniei.

Clifton Truman Daniel (55 ani), nepot al fostului preşedinte american, s-a întâlnit la Tokyo cu supravieţuitori ai acestor bombardamente.

Premierul nipon Yoshihiko Noda, a cerut la rândul său abolirea armelor atomice şi intensificarea eforturilor la nivel mondial astfel încât asemenea tragedii să nu se mai producă.

Sursa: Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!