Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Nicolae Timofti a participat la recepţia de Ziua Naţională a Ucrainei

Publicat 13:22 | 24 aug. 2012 // Politică, Republica Moldova // 1.235 vizualizări

mfa.gov.ua

Ucraina îşi sărbătoreşte la 24 august Ziua Naţională (Ziua Independenţei).
La 24 august 1991, parlamentul de la Kiev a adoptat Declarația de Independență, prin care Ucraina s-a declarat stat democratic și independent, ieşind din componenţa Uniunii Sovietice.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Independenței președintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, în care a urat prosperitate, bunăstare și fericire poporului ucrainean.

În seara zilei de 23 august, Nicolae Timofti a participat la o recepție oferită de Ambasada Ucrainei la Chișinău, cu ocazia Zilei Naționale a Ucrainei, transmite Serviciul de presă al Preşedinţiei de la Chişinău.

Preşedintele moldovean a rostit un discurs cu acest prilej, constatând, între altele, că Republica Moldova şi Ucraina găsesc în prezent “înțelegere pe toate temele comune de cooperare”, iar maniera în care îşi dezvoltă relaţiile “este una pragmatică și dinamică”.

“Anul acesta este unul semnificativ pentru relațiile noastre. Marcăm împreună aniversarea a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi 20 de ani de la semnarea Tratatului de bună-vecinătate, prietenie şi cooperare între Republica Moldova şi Ucraina”, a relevat Nicolae Timofti.

“Cu prilejul Zilei Independenţei Ucrainei, doresc să ridic acest pahar pentru prosperitatea poporului ucrainean, pentru buna înţelegere, prietenia şi colaborarea dintre țările noastre într-o lume paşnică şi solidară!”, şi-a încheiat discursul preşedintele Republicii Moldova.

Elldor.Info

Discurs al președintelui Nicolae Timofti la recepţia prilejuită de Ziua Independenţei Ucrainei

Stimate domnule ambasador,
Excelențele voastre,
Onorată asistenţă,
Doamnelor şi domnilor,

Sărbătoarea Naţională a Ucrainei – Ziua Independenţei – îmi oferă deosebita plăcere de a adresa poporului ucrainean cele mai sincere şi cordiale felicitări.

Este o ocazie să remarc succesele şi realizările obţinute de către ţara dumneavoastră pe parcursul anilor de independenţă. Noi apreciem constanța politică și ritmul de dezvoltare social-economic al Ucrainei. În aceste peste 2 decenii, statul ucrainean și-a consolidat rolul pe arena internaţională.

Țările noastre au raporturi tradiţionale de vecinătate. Constat cu satisfacție că în prezent găsim înțelegere pe toate temele comune de cooperare. Mi-a întărit această convingere vizita de anul acesta pe care am întreprins-o la Kiev, unde m-am întâlnit cu președintele Victor Ianukovici și premierul Nicolai Azarov. Sunt sigur că aceasta este calea pe care trebuie să mergem împreună, o cale bazată pe principii de prietenie, înţelegere reciprocă şi colaborare constructivă. Maniera cu care ne dezvoltăm relațiile este una pragmatică și dinamică.

Un exemplu elocvent în acest sens sunt înţelegerile convenite în cadrul celei de-a 13-a şedinţe a comisiei mixte interguvernamentale pentru colaborarea comercial-economică, care s-a desfăşurat în luna noiembrie 2011. Sunt ferm convins că realizarea cu succes de către ambele ţări a celor convenite în cadrul acestei comisii va permite soluţionarea în spiritul interesului ambelor părţi a diverselor aspecte legate de finalizarea procesului de demarcare a frontierei, recunoaşterea reciprocă a drepturilor de proprietate, protejarea ecosistemului râului Nistru şi funcţionarea complexului hidroenergetic Dnestrovsk.

Totodată, suntem recunoscători Ucrainei pentru rolul său activ în promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Sunt sigur că cooperarea noastră în procesul de reglementare a conflictului transnistrean pe parcursul anului 2013 va deveni şi mai strânsă, odată cu preluarea de către Ucraina a Preşedinţiei OSCE.

Anul acesta este unul semnificativ pentru relațiile noastre. Marcăm împreună aniversarea a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi 20 de ani de la semnarea Tratatului de bună-vecinătate, prietenie şi cooperare între Republica Moldova şi Ucraina.

Stimaţi prieteni!

Cu prilejul Zilei Independenţei Ucrainei, doresc să ridic acest pahar pentru prosperitatea poporului ucrainean, pentru buna înţelegere, prietenia şi colaborarea dintre țările noastre într-o lume paşnică şi solidară!

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!