Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Ţopăiala punkistelor în catedrală a fost “libertate de expresie” în opinia Înaltului reprezentant UE Catherine Ashton

Publicat 21:15 | 17 aug. 2012 // Mapamond // 1.094 vizualizări

Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a condamnat, într-un comunicat, pedeapsa stabilită împotriva membrelor grupului „Pussy Riot”, din Rusia, considerând că aceasta este „disproporţionată”, relatează AFP şi Mediafax, citate de Romanialibera.ro.

„Sunt profund dezamăgită de verdictul tribunalului (…) Acest caz intră în contradicţie cu obligaţiile internaţionale ale Rusiei în privinţa libertăţii de expresie”, a mai apreciat Catherine Ashton.

De asemenea, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, şi secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, susţin că sentinţa pronunţată în Rusia împotriva membrelor formaţiei „Pussy Riot” este disproporţionată în raport cu delictul comis de acestea, informează Mediafax.

Într-o democraţie, dreptul la liberă exprimare se poate exercita în anumite condiţii, scopul acestora fiind protejarea moralei şi a drepturilor celorlalţi. Cu toate acestea, sancţiunile impuse trebuie să fie proporţionale cu gravitatea faptei. Având în vedere standardele Consiliului Europei, o condamnare la doi ani de închisoare în urma faptelor este disproporţionată”, a spus Jean-Claude Mignon.

Cele trei membre ale formaţiei “Pussy Riot” au fost condamnate vineri, 17 august, la câte doi ani de închisoare, fiind găsite vinovate de huliganism, încălcarea ordinii publice şi ofensă adusă creştinilor ortodocşi.
Judecătoarea Maria Sirova a subliniat că acuzatele nu şi-au regretat faptele.

Elldor.Info relevă că fetele din „Pussy Riot” au cântat şi au dănţuit, la 21 februarie, în faţa altarului Catedralei patriarhale “Hristos Mântuitorul” din Moscova.
Fiind reţinute la 3 martie, tinerele şi-au prezentat acţiunea ca fiind o „rugăciune-punk”, intitulată „Născătoare de Dumnezeu, goneşte-l pe Putin” («Богородица, Путина прогони»).

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!