Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Autorul misterioaselor cercuri din Oceanul Pacific (foto)

Publicat 16:02 | 22 sept. 2012 // Elldorscop, Ştiinţă // 1.497 vizualizări

Japonezul Yoji Ookata a fotografiat ceva nemaiîntâlnit în apele adânci de 24 de metri din apropierea insulei Amami Oshima (din Oceanul Pacific).

Este vorba de o construcţie radială, cu o rază de aproape 2 metri, realizată în nisip şi care, datorită simetriei, părea să fie lucrată de un mare artist, scrie Descopera.ro.

Pentru a afla cine a realizat misteriosul cerc subacvatic, Ookata a cerut ajutorul unor colegi de la o televiziune japoneză.

Cu ajutorul camerelor de luat vederi, artistul a fost identificat: este un mic peşte-balon care, în încercarea de a atrage femele, creează asemenea „opere de artă”. 

Folosindu-şi doar înotătoarele, peştele a lucrat zi şi noapte pentru a realiza desenul.

Mai mult, micul artist, cunoscut mai mult drept delicatesă, adună scoici de mici dimensiuni pe care le crapă şi le aşază în centrul lucrării.

Observaţii mai avansate au scos la iveală faptul că cercurile nu sunt create doar pentru a atrage femela prin frumuseţea lor. Centrul sculpturii este locul în care se produce împerecherea şi în care sunt depuse ouăle. Se pare că micile scoici sunt adunate acolo de către mascul cu scopul a asigura substanţe nutritive vitale pentru nou-născuţi.

Cu cât există mai multe inele în cerc, cu atât există mai multe şanse ca femela să îl accepte pe mascul.
În plus, oamenii de ştiinţă au mai observat că şanţurile formate de mascul au şi rolul de neutraliza curenţii, protejând ouăle.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!