Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Liliana Palihovici propune eliminarea unor persoane din sistemul educaţional

Publicat 15:14 | 17 sept. 2012 // Politică, Republica Moldova, Social // 1.875 vizualizări

Vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici, deputat PLDM, propune, printr-o iniţiativă legislativă, ca persoanelor care au fost condamnate pentru infracţiuni împotriva minorilor să le fie interzisă activitatea în instituţiile de învăţământ.

Iniţiativa legislativă a Lilianei Palihovici a fost înregistrată la Biroul Permanent, potrivit Serviciului de presă al Parlamentului.

Iniţiativa prevede că „persoanele cu antecedente penale, inclusiv cu dosare stinse, care au săvârşit infracţiuni contra minorilor nu vor putea ocupa funcţii didactice în instituţiile de învăţământ”.

Liliana Palihovici declară că „scopul proiectul de lege este să asigure protecția drepturilor fundamentale ale copiilor din Republica Moldova și un proces educațional bazat pe valori”.

„Exploatarea sexuală afectează grav sănătatea și dezvoltarea psihologică a copilului și adolescentului. De aceea, persoanele implicate în procesul educaţional trebuie să fie integre din toate punctele de vedere, să corespundă normelor morale şi de conduită general-valabile pentru societatea modernă”, se menţionează, între altele, în nota informativă ce însoţeşte proiectul de lege.

Potrivit statisticilor la care se face referire în nota informativă, „în ultimii ani, numărul minorilor asupra căror se săvârșesc acte de violenţă şi abuz de către părinți, rude de gradul I, II, III, părinți vitregi, educatori este în continuă creștere”.

„În urma infracţiunilor săvârşite, persoanele care au întreţinut relaţii sexuale cu minori nu îşi ispăşesc pedeapsa în condiţiile prevăzute de lege sau sunt achitate din cauza lipsei probelor suficiente, ulterior fiind angajate în instituţiile de socializare ale căror beneficiari direcţi sunt minorii.
Aceste momente au şi determinat elaborarea acestei iniţiative legislative”, argumentează Liliana Palihovici.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!