Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Marian Lupu la Strasbourg: AIE este prima experienţă de succes a unei guvernări de coaliţie în Republica Moldova

Publicat 14:28 | 21 sept. 2012 // Politică, Republica Moldova // 966 vizualizări

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, participă, la 20 şi 21 septembrie, la Strasbourg, la Conferinţa Preşedinţilor de Parlament din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
În discursul rostit în cadrul evenimentului, în limba franceză, Marian Lupu a solicitat încheierea perioadei de monitorizare a Republicii Moldova de către Consiliul Europei.

„Argumentele noastre pentru trecerea la etapa de post-monitorizare sunt construite pe încrederea că Republica Moldova îndeplineşte cerinţele pentru a fi promovată pe merit.
Dar, pentru a consolida această convingere, vreau să vă informez că reformele, în primul rând cele de consolidare a instituţiilor democratice, au fost reluate şi accelerate începând cu anul 2009, când ştiţi că pentru majoritatea ţărilor din lume principala preocupare deja devenise criza financiară şi economică.
Într-o perioadă în care lumea se alertase în legătură cu riscurile pentru bunăstare, în Republica Moldova societatea a demonstrat preocuparea şi aspiraţia sa spre democraţie.
Tot ce s-a întâmplat de atunci încoace, după instaurarea unei coaliţii de guvernare pro-democratice, a schimbat şi imaginea în exterior, dar şi procesele interne din Republica Moldova”, a spus în discursul său Marian Lupu.

Preşedintele Parlamentului a spus că Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) este „prima experienţă de succes a unei guvernări de coaliţie în Republica Moldova”:
„Constituirea şi funcţionalitatea unei coaliţii majoritare în Parlament, exprimată şi în Guvern, de asemenea, este pentru noi lecţia poate cea mai complicată a democraţiei. Astăzi putem spune cu certitudine că avem, cu toate criticile fireşti, prima experienţă de succes a unei guvernări de coaliţie în Republica Moldova – Alianţa pentru Integrare Europeană. Pentru că rezultatele ei sunt reflectate deja ireversibil în progresele înregistrate de Republica Moldova, atât în plan intern, cât şi pe plan extern (…)
De la proclamarea independenţei în 1991, este pentru prima dată când Republica Moldova e guvernată mai mult de doi ani de o coaliţie de partide, care înregistrează succese în pofida diferenţelor ideologice”.

Marian Lupu a menţionat că parlamentarismul poate şi trebuie să aducă o contribuţie în soluţionarea conflictelor îngheţate: ”În acest sens apreciez intenţia APCE de a organiza împreună cu AP a OSCE un seminar la Stockholm, la care vor fi invitaţi reprezentanţii Parlamentului Republicii Moldova şi cei din aşa-zisul “Soviet suprem” din Transnistria. Sper şi cred că va fi încă o acţiune benefică, în spiritul valorilor Consiliului Europei şi în sprijinul securităţii europene”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!