Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Nicolae Timofti la ONU: Trupele ruse staţionează în Republica Moldova fără acordul nostru

Publicat 17:23 | 27 sept. 2012 // Politică, Republica Moldova // 1.262 vizualizări

Foto: J Carrier/un.org

„În ziua când Republica Moldova a aderat la familia Naţiunilor Unite, pacea în ţara noastră a fost zdruncinată. Conflictul armat care a izbucnit în regiunea transnistreană a Republicii Moldova a durat cinci luni şi a curmat multe vieţi omeneşti”, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în discursul rostit, la 26 septembrie, la New York, în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 67-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. (foto)

Nicolae Timofti a reamintit că Republica Moldova „s-a desprins acum 21 de ani de imperiul sovietic și astăzi se află într-un plin proces de transformări democratice, al căror scop final este aderarea la Uniunea Europeană”.

„După o perioadă de câțiva ani marcată de turbulențe politice, țara mea se bucură în prezent de stabilitatea politică ce îi va permite să se dezvolte și să se modernizeze. Ne-am definit cu fermitate obiectivul de integrare europeană și am relansat reformele economice şi sociale. Prioritățile noastre sunt: constituirea unui stat de drept, desfășurarea unei ample reforme judiciare (cu accent pe combaterea corupţiei), modernizarea economiei şi reintegrarea ţării.
Sprijinul şi asistenţa acordată de către partenerii noștri europeni de la Bruxelles şi din statele membre sunt extrem de importante pentru noi și ne întăresc convingerea că suntem pe calea dreaptă”, a menţionat preşedintele Republicii Moldova.

Nicolae Timofti a relevat că, din 1992, după încetarea ostilităţilor pe Nistru, Republica Moldova s-a angajat ferm pe calea reglementării paşnice a conflictului transnistrean.
„Cei 20 de ani de negocieri ne-au întărit în convingerea că aceasta este singura cale viabilă de urmat în vederea soluţionării politice a conflictului”, a declarat preşedintele moldovean.

„Conflictul menţine în izolare populaţia din regiunea transnistreană, generează încălcări ale drepturilor omului şi o stagnare economică pe malul stâng al Nistrului. (…) Scopul nostru final este reintegrarea Republicii Moldova în limitele frontierelor recunoscute în plan internaţional, care să constituie un stat funcţional cu o clară perspectivă europeană. Regiunea transnistreană urmează să beneficieze de un statut special în cadrul Republicii Moldova, ce va oferi regiunii un nivel înalt de autoguvernare. Elaborarea statutului special este obiectivul cheie al formatului de negocieri 5+2, care urmează să genereze un compromis rezonabil bazat pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova”, a precizat Nicolae Timofti în discurs.

„Apelăm către OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina, Uniunea Europeană şi Statele Unite să-şi unească eforturile şi să conlucreze pentru identificarea unei soluţii finale a conflictului şi reintegrarea Republicii Moldova.
În acest context, este, de asemenea, important de a reitera faptul că trupele ruse, staţionate pe teritoriul Republicii Moldova fără consimţământul statului-gazdă şi contrar prevederilor constituţionale şi angajamentelor internaţionale, ar trebui să fie în cele din urmă retrase”, a mai subliniat preşedintele Republicii Moldova.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!