Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Perele, o excelentă sursă de vitamine pentru iarnă

Publicat 13:41 | 18 sept. 2012 // Elldorscop, Sănătate // 1.235 vizualizări

Prof. univ. dr. Constantin Milică

Perele constituie nu doar un desert sănătos şi o excelentă sursă de vitamine în timpul iernii, ci şi un fruct cu valoare de medicament în diverse afecţiuni: diaree, arsuri la stomac, constipaţie şi colică biliară, tuberculoză, astm bronşic, tuse, febră.

Fructele părului sunt recunoscute în fitoterapie pentru efectul lor benefic, dat de conţinutul bogat în zaharuri, pectine (în coajă), fibre vegetale, taninuri, vitamine (C, A, B1, B2, B6, P, PP) şi săruri minerale (K, P, Ca, Mg, Fe, Zn).

Perele calmează sistemul nervos şi acţionează în astenie şi stări de surmenaj, au efecte în eliminarea calculilor renali, în combaterea infecţiilor renale, în eliminarea excesului de acid uric şi în calmarea durerilor de rinichi.

Fructele proaspete, zemoase şi aromate, de preferat cu coajă, pot fi consumate în cantitate de 0,5 kg pe zi, repartizate la cele trei mese, constituind un desert sănătos şi bun şi o excelentă sursă de vitamine în timpul iernii. Datorită energiei calorice reduse, sunt recomandate în curele de slăbire şi în reglarea digestiei.

Fructele uscate la soare sau în cuptor se conservă bine pentru iarnă şi pot fi consumate sub formă de compot (40-50 g fierte într-un litru de apă). Aceasta este o băutură răcoritoare şi energizantă, cu efecte uşor laxative şi diuretice.

Perele, inclusiv cele pădureţe, pot fi prelucrate sub formă de sucuri, gemuri, marmelade, dulceaţă, lichioruri, oţeturi sau la ornamentarea tartelor. În preparate sărate, se servesc la salate de ţelină, brânzeturi şi nuci.

Decoctul din pere (50 g la un litru de apă) se fierbe două minute, se infuzează 20 de minute şi se beau 2-4 căni pe zi de către persoanele care suferă de litiază renală, infecţii urinare sau adenom de prostată. Extern, se foloseşte sub formă de comprese şi spălături pe ulceraţii şi răni.

Infuzia din amestec de fructe (pere, mere, cătină, măceşe, păducel, coarne) se consumă ca băutură răcoritoare, aromată şi cu gust acrişor.

Extern, se folosesc felii de pere aplicate pe obraz pentru vindecarea acneei şi întreţinerea tenului.

Frunzele se folosesc sub formă de infuzie (100 g de frunze proaspete sau 25 g de frunze uscate la un litru de apă în clocot), având efecte în dizolvarea şi eliminarea calculilor renali, cistită, infecţii urinare, favorizarea diurezei, calmarea contractării sfincterului vezical şi constipaţie.

Infuzia din frunze de păr (50 g) şi coji uscate de mere (50 g) la un litru de apă se bea în locul apei potabile în tratamentul litiazei renale.

Sursa: Ziarul Lumina

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!