Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

S-a scumpit durerea de cap în Republica Moldova

Publicat 18:02 | 14 sept. 2012 // Republica Moldova, Sănătate, Social // 1.655 vizualizări

Două medicamente folosite cel mai frecvent împotriva durerilor de cap – „Citramonul” şi „Analginul” – au dispărut din farmaciile din Chişinău.

Ambele preparate erau produse şi în Republica Moldova, de “Farmaco”.

Este vorba despre două analgezice foarte populare timp de mai multe decenii, eliberate fără prescripţie medicală şi cu un preţ foarte accesibil – un blister cu 10 pastile costa mai puţin de 2 lei.

În această situaţie, oamenii sunt nevoiţi să înlocuiască cele două medicamente cu preparate mult mai scumpe.

Explicaţia farmaciştilor este că pastilele lipsesc la depozit. Potrivit Agenției Medicamentului, în cazul “Citramonului”, care lipseşte de câteva săptămâni, ar fi vorba de o criză de moment, loturi ale acestui preparat fiind importate de curând în Republica Moldova.

„Aspirina” (analgezic, antipiretic, antiinflamator), inclusiv produsă în Republica Moldova, se găseşte în farmacii.

Va reveni şi „Citramonul”, dar de la „Analgin” s-ar putea să ne luăm rămas bun. Anul trecut, în presă apăruse informaţia, neconfirmată oficial, că „Analginul” este autorizat până în 2015 în Republica Moldova, după care ar urma să fie exclus din uz.

„Citramonul” este analgezic, dar şi antipiretic, folosit în caz de cefalee, neuralgii, boli provocate de raceală. Oamenii îl folosesc şi ca remediu antimahmureală.

„Citramonul” conţine Acidum acetylsalicylicum (Aspirină), Phenacetinum şi Coffeinum.

„Analginul”, folosit în spaţiul est-european de vreo 60 de ani, combate rapid durerile de origine diversă, substanţa activă a acestui analgezic fiind Metamizolul sodic (Noraminofenazona).

Problema este că “Analginul” ar avea multiple efecte adverse. Din acest motiv preparatul a fost scos din circulaţie în SUA (din 1977), Marea Britanie, Danemarca, Italia, alte ţări din UE.

În Federaţia Rusă, “Analginul” a fost declarat “depăşit moral” încă în 2009 şi exclus de pe lista medicamentelor subvenţionate de stat.

Metamizolul, substanţa activă a “Analginului”, ar trebui utilizată rareori, pe post de ajutor de urgenţă, nu ca medicament pentru tratamente de lungă durată, cum procedează oamenii, potrivit lui Aleksei Viktorov, consultant de stat în domeniul farmaceutic din Ucraina.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!