Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Schimbări importante în cariera militară. Ce grade vor avea militarii şi cum vor fi recrutaţi

Publicat 15:36 | 27 sept. 2012 // Republica Moldova, Social // 1.887 vizualizări

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a elaborat şi a propus un nou concept de organizare a carierei efectivului de soldaţi, sergenţi, subofiţeri şi ofiţeri ai Armatei Naţionale.

Decizia a fost luată în cadrul şedinţei din 27 septembrie a Consiliului Colegial al Ministerului Apărării, precizează Serviciul de presă al instituţiei.

Potrivit noului concept, prezentat de şeful Direcţiei Personal al Marelui Stat Major, colonelul Eduard Ohladciuc, recrutarea personalului va fi efectuată de centrele militare teritoriale şi structurile de profil din unităţile militare prin două modalităţi – directă, prevăzută pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ militar, şi indirectă, în care se vor încadra absolvenţii instituţiilor civile de învăţământ care au absolvit catedrele militare sau au îndeplinit serviciul militar în termen.

Noul concept prevede şi modificarea procedurii de acordare a gradelor militare. Astfel, pentru efectivul de soldaţi se propun trei grade militare: soldat, soldat clasa 1 şi soldat clasa 2.
Pentru efectivul de sergenţi se propun şase grade militare: caporal, sergent inferior, sergent, sergent clasa 1, sergent clasa 2 şi sergent major.

Documentul prevede şi majorarea termenului de aflare în gradul militar, aşa cum prevede practica internaţională a altor armate, bazată pe un sistem eficient de avansare şi evoluţie în cariera militară.

În opinia ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, noul concept al carierei militare este o parte componentă a procesului de modernizare şi restructurare a Armatei Naţionale şi are drept obiectiv ralierea acestuia la standardele occidentale.

„Problemele abordate în cadrul şedinţei de astăzi sunt conceptuale pentru viitorul Armatei Naţionale, deoarece constituie o abordare nouă a carierei de militar, stabileşte criterii moderne de creştere profesională şi graduală a fiecărui cadru militar, de la soldat şi pînă la general”, a declarat Vitalie Marinuţa.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!