Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

14 octombrie: Oraşele Chişinău şi Iaşi îşi sărbătoresc Hramul în aceeaşi zi

Publicat 16:25 | 12 oct. 2012 // Radar, Republica Moldova // 1.446 vizualizări

La 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, este sărbătorit Hramul oraşului Iaşi.

Şi la Chişinău este zi de Hram la 14 octombrie, dar cu prilejul Sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, conform calendarului de stil vechi, cu un decalaj de 13 zile faţă de stilul nou (gregorian).

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, „ocrotitoarea Moldovei” şi protectoare în toate ţările ortodoxe din Balcani, este sărbătorită la 14 octombrie, conform calendarului bisericesc ortodox de stil nou, şi la 27 octombrie după calendarul bisericesc de stil vechi, respectat de cea mai mare parte a enoriaşilor din Republica Moldova.

Ca o dovadă a dragostei pe care au avut-o şi o au creştinii din Republica Moldova pentru Sfânta Parascheva este şi faptul că la 27 octombrie este zi de Hram în numeroase localităţi.
Printre acestea se numără şi Gura-Căinarului, din Floreşti. Biserica din Gura-Căinarului, cu hramul “Sfânta Parascheva”, a stat 19 ani închisă pe timpul fostei Uniuni Sovietice, fiind redeschisă abia în anii Perestroikăi lui Gorbaciov.
Mai multe localităţi din municipiul Chişinău îşi sărbătoresc Hramul la 27 octombrie, inclusiv Dobrogea, Tohatin, Ciorescu, Goieni, Făureşti şi Hulboaca.

Detalii în ştiri:

De ce 14 octombrie este zi de Hram la Chişinău

Zile în care toate drumurile duc la Iaşi, la Sfânta Parascheva

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!